Fonduri UE pentru realizarea Podului de la Ungheni cu dublă destinație, civilă și militară


Astfel, fondurilor vor fi acordate prin CEF-T-2022-MILMOB — CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duală civilă – apărare; Pachetul Mobilitate Militară. CEF 2 promovează acțiuni care contribuie la adaptarea infrastructurii de transport pentru a permite deplasarea trupelor și echipamentelor militare.
”Obiectivul general al proiectului este construirea unei noi infrastructuri de transport amplasate pe rețeaua TEN-T din România, precum și a unei conexiunii transfrontaliere dintre România și Republica Moldova, pentru a asigura un trafic rutier fluid și o stare tehnică corespunzătoare, în conformitate cu reglementările în vigoare”, a precizat CNAIR.
Obiectivul specific al proiectului este proiectarea și realizarea unui pod cu 2×2 benzi de circulație, precum și a infrastructurii de acces necesare, parte a Rețelei Centrale TEN-T, pentru utilizarea duală a infrastructurii de transport, în vederea îmbunătățirii mobilității atât civilă, cât și militară.
Lungimea totală a podului, punctului transfrontalier și locurilor de parcare adiacente va fi de 1.000 m, din care lungimea podului, 261,20 m. Proiectul mai include și realizarea unui tronson de autostradă cu 2×2 benzi de circulație cu lungimea de 0,5 km, care va asigura funcționalitatea independentă a podului până la finalizarea integrală a Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni.
Valoarea totală a proiectului este de 33,05 milioane de euro (fără TVA), din care contribuția Uniunii Europene este de 16,5 milioane de euro (fără TVA).
Potrivit CNAIR, data de începere a proiectului este luna iunie 2023, durata acestuia fiind de 43 luni.
CITEȘTE ȘI:
Prețuri mai mari la carburanți în Austria, după introducerea taxei pe CO2
Trafic închis temporar pe 3 km din DN 14A