Advertisement
City Insurance
Home Finanţare Firmele rămân reticente la finanţarea bancară. 62% nu au solicitat un credit în ultimele şase luni

Firmele rămân reticente la finanţarea bancară. 62% nu au solicitat un credit în ultimele şase luni

Firmele din România rămân reticente în a accesa credite bancare, iar cele care au credite nu intenţionează să îşi majoreze gradul de îndatorare, reiese dintr-un sondaj realizat de BNR privind accesul la finanţare al companiilor şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile.
„Majoritatea firmelor (62%) a raportat că nu a solicitat credite de la instituţiile financiare în perioada octombrie 2014 — martie 2015. (…) Companiile au declarat majoritar că intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară: 64% dintre firme nu ar lua un credit în lei şi 68% dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost”, reiese din studiul BNR, citat de Agerpres.

După dimensiunea firmei, ponderea IMM-urilor fără datorii la terţi este semnificativ mai mare decât cea a corporaţiilor (28% faţă de 7%).

firmele-raman-reticente-la-finantarea-bancara-floteauto
Companiile intenţionează chiar să îşi reducă gradul de îndatorare bancară

Astfel, companiile continuă să se bazeze preponderent pe finanţarea internă. 44% dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanţare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referinţă.

„Finanţarea bancară este utilizată la scară redusă de către companii, 7% indicând folosirea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit şi 3% optând pentru un credit de investiţii. Creditele având garanţia fondurilor de garantare au fost utilizate marginal în perioada octombrie 2014 — martie 2015 (1% din firme)”, mai reiese din documentul BNR.

Corporaţiile au continuat să indice o apetenţă mai mare pentru finanţarea bancară. 33% au apelat la descoperit de cont bancar sau linii de credit şi 10% la credit pentru investiţii, în perioada de referinţă.

După sectorul de activitate, firmele din agricultură, ca şi în sondajele precedente, s-au dovedit mai interesate de credite bancare decât firmele din alte sectoare, deşi în proporţie mai redusă comparativ cu exerciţiul precedent (22% au indicat că au folosit descoperit de cont sau linii de credit şi 14% credite bancare pentru investiţii în perioada octombrie 2014 — martie 2015). Totodată, firmele din agricultură declară că folosesc şi reinvestirea profitului sau vânzarea de active în cea mai mare proporţie (69% dintre acestea).

Studiul realizat de BNR surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii, disponibilitatea şi evoluţia surselor de finanţare. Analiza este realizată pe baza răspunsurilor companiilor la sondajul menţionat, perioada investigată fiind octombrie 2014 — martie 2015.

Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie şi septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eşantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporaţiile fiind incluse exhaustiv. Eşantionul este reprezentativ la nivel naţional şi regional şi este extras prin procedee statistice.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ELCEN
Finanţare

ELCEN își reînnoiește flota cu 8 autoturisme, dintre care 5 hibride

Compania Electrocentrale București (ELCEN), producător de energie electrică și termică, va achiziționa...

delgaz grid
Finanţare

Flota Delgaz Grid crește cu 33 de autovehicule cu tracțiune integrală

Compania Delgaz Grid din Târgu Mureș, specializată în producerea, transportul și distribuția...

Finanţare

Renault a livrat o flotă de 122 de ambulanțe tip A2 către IGSU

122 de vehicule Renault Master Furgon prevăzute cu dotările specifice şi echipamentele...

Finanţare

Renault a livrat o flotă de 110 vehicule Master destinate transportului elevilor din mediul rural

110 vehicule Renault Master au fost livrate ieri către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor...