Piaţa de leasing financiar a înregistrat în primele 9 luni un volum total nou finantat în valoare de 974 milioane euro, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
Distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost de: 75% (734 milioane euro) autoturisme şi vehicule comerciale, 22% (212 milioane euro) echipamente şi 3% (28 milioane Euro) imobiliare.
Finanţarea mijloacelor de transport este în uşoară creştere, cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precendent. Se remarcă astfel un avans de 9% în finanţarea vehiculelor comerciale grele, în detrimentul finanţării vehiculelor comerciale uşoare, în scădere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
Autoturismele reprezintă, încă, o pondere majoritară de 50% din totalul volumului nou finanţat în domeniul vehiculelor.
Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (3%). Majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMM-urile. Parteneriatul public – privat inscrie o pondere de 0% indicând lipsa de apetit al autoritatilor publice pentru acest model de
finantare a proiectelor de investitii la nivel national.
Durata de finantare cel mai des intâlnita este de 4-5 ani (30%), urmata de 3-4 ani (24%) şi 2-3 ani (18%).
Cea mai mare cota de piata este inregistrata de firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 66% din total, urmat de cele captive producatorilor cu 20% si de companiile de leasing financiar independente, cu 14%.
Comentați?