Finanţări europene pentru cinci şosele de centură


În cazul primelor patru Variante de ocolire, banii vor fi acordaţi de UE din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar pentru cea de-a cincea, din Fondul de Coeziune.
Timişoara Sud
Estimările CNAIR arată că pe Centura sudică a Timişoarei se va putea circula în 2022, iar realizarea sa va permite devierea traficului de traversare a zonei urbane, în particular a vehiculelor grele de transport marfă.
Calculele CNAIR prevăd o reducere a timpului de călătorie cu aproximativ 22% in primul an de operare.
Construcţia Variantei de ocolire Timişoara Sud presupune realizarea a 25,69 km de drum national, 12 poduri/pasaje, 4 intersectii la nivel, 2 noduri rutiere si 2 parcari utilate.
Valoarea totală a proiectului este de 387, 8 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 246,95 milioane de lei lei (75%), contribuţia naţională – 82,3mil. lei (25%), restul de 58,5 mil. lei reprezentând cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Licitaţia pentru construcţia şoselei de centură a fost câştigată, în februarie 2018, de compania italiană Tirrena Scavi. Deşi au fost depuse contestaţii, acestea au fost respinse de Tribunalul Bucureşti.
Zalău
Pentru finalizarea şoselei de centură a municipiului Zalău, finanţarea este destinată reactualizării Studiului de Fezabilitate şi întocmirii Proiectului Tehnic pentru sectorul cuprins intre DN1 F km 76+625 – DJ191C.
Valoarea totală a proiectului, cu o durată de 8 luni, este de 4,2 mil. lei (inclusiv TVA), din care contribuţia UE – 2,65 mil. lei (75%) şi contribuţia naţională – 884.859,70 lei (25%).
Construcţia şoselei de centură a municipiului Zalău a demarat în 2008, doi ani mai târziu fiind finalizat primul tronson, cu o lungime de 9,6 kilometri, de la intrarea dinspre Satu Mare până la intrarea în Aghireş. De acolo va începe tronsonul al doilea, cu o lungime tot de aproximativ 9 km, care ar urma să permită traficului greu să se îndrepte pe E81, prin crearea unui tunel prin Munţii Meseş, lung de 2,4 kilometri.
Tecuci
Pentru construcţia Variantei de ocolire a municipiului Tecuci (jud Galaţi), CNAIR a obţinut fonduri nerambursabile în valoare de 46,3 mil. lei (75% din sumele necesare proiectului), devierea traficului din zona urbană, în special al vehiculelor grele, urmând să asigure economii de timp de 33 minute/zi.
Durata de implementare a proiectului este de 108 luni, până la 31 decembrie 2022, la care se adaugă, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanţare.
Vor fi construiţi 6,945 km drum, 10 podeţe, 2 pasaje peste calea ferata si 3 intersectii la nivel – doua de tip giratoriu si una „in cruce”.
Al doilea contract de lucrări a fost semnat în mai 2015, cu asocierea SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL – Aleandri SPA – Pasquale ALO’ SRL, după ce primul, încheiat cu portughezii de la Sociedade de Construcoes Soares Da Costa SA a fost reziliat în 2013.
Mihailesti
Şi şansele de realizarea a Variantei de ocolire Mihăileşti (jud. Giurgiu) au crescut considerabil, după ce CNAIR a obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 25,3 mil. lei.
Şoseaua va asigura legăturile cu DN 6 şi DJ 412A.
Durata de implementare a proiectului este de 84 de luni, până la 31 decembrie 2020 la care se adaugă, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanţare.
Vor fi construiţi 3,18 km de drum national (varianta de ocolire), 2intersectii la nivel de tip giratoriu si a unei intersectii la nivel tip T, precum si 2 parcari.
Contractul a fost semnat în aprilie 2016 între CNAIR şi Asocierea Copisa Constructora Pirenaica – Copisa Construcţii. Lucrările au început în luna iulie 2016 şi ar fi trebuit încheiate în vara anului trecut.
Râmnicu Vâlcea
Pentru şoseaua de centură a municipiului Râmnicu Vâlcea, fondurile europene nerambursabile sunt destinate pregătirii documentaţiei tehnice, adică actualizării Studiului de Fezabilitate, a Proiectului Tehnic,realizarea documentaţiei pentru Autorizaţia de construire şi acordarea de Asistenţă Tehnică.
Durata proiectului este de 11 de luni, respectiv între data de 1 februarie 2019 şi 31 decembrie 2019.
Valoarea totală a proiectului este de 7,6 mil. lei din care contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune – 4,8 mil. lei (75%) şi contribuţia naţională – 1,6 mil. lei (25%).