Advertisement
vehicule rulate
Home Piaţa auto Auto rulate Cum poţi evita înşelătoria cu maşini second-hand

Cum poţi evita înşelătoria cu maşini second-hand

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF atrage atenţia asupra ofertelor de vânzare în cazul unei maşini second-hand neînmatriculate, care provine din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înşelăciune se recomandă evitarea plăţii în numerar.

Potrivit DGAF, la achiziţia unei maşini second-hand cumpărătorul ar trebui:

  1. să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
  2. să verifice dacă preţul iniţial de pe factura de achiziţie din statul membru de origine este mai mic decât preţul final solicitat de vânzător. Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura iniţială este 0, preţul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepţia precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit;
  3. să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunţuri etc).

În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie ştiut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plăţii TVA vor furniza instituţiei, care instrumentează dosarul fraudei, explicaţii detaliate atât despre tranzacţie, cât şi despre gradul de cunoaştere al situaţiei, conform jurisprudenţei legislaţiei europene în materie.

În perioada 2018-2020 România coordonează grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei în domeniul autoturismelor, ambarcaţiunilor şi avioanelor. În cadrul grupului inspectorii DGAF din România primesc şi analizează periodic date referitoare la acest fenomen.

În următoarea perioadă, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală anunţă că se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand şi vor fi verificate în amănunt toate documentele de provenienţă. „Orice neconformitate va atrage reţinerea autovehiculelor şi chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluţionarea cazului. De asemenea, vor fi verificate tranzacţiile aferente în numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar”, au conchis reprezentanţii DGFA.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Fraudă
Auto rulate

Fraudă de 15 milioane de euro în comerţul cu autoturisme second hand

Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare...

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

mașini second hand
Auto rulate

Top 5 mașini second hand care se vând cel mai rapid

Mii de mașini second hand apar zilnic pe portalurile de anunțuri din...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...