Afacerile din comerţul auto, în creştere cu 9,5%

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a înregistrat în primele şapte luni o creştere cu 9,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
comerţul auto

În primele şapte luni ale anului, comerţul auto, ca serie brută, a crescut cu 9,5% faţă de intevalul similar din 2017, datorită creşterilor înregistrate în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (+26,5%), comerţul cu autovehicule (+18,3%) şi în cazul activităţilor provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,3%).

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), faţă de perioada ianuarie-iulie 2017, scăderi au înregistrat activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-10,4%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a crescut cu 10,6%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Datele INS arată însă că în luna iulie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut, faţă de luna precedentă cu 1,4% ca serie brută şi cu 3,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, comerţul cu autovehicule a scăzut cu 5,6% ca serie brută, dar a avansat cu 1,3% ca serie ajustată, în timp ce afacerile din comerţul cu motociclete a urcat cu 9,4% ca serie brută şi cu 13,6% ca serie ajustată.

Totodata, afacerile din cadrul activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 0,4% ca serie brută şi cu 1,4% ca serie ajustată, iar cele din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule au urcat cu 7,5% ca serie brută si cu 1,6% ca serie ajustată.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a avansat atât ca serie brută cu 12,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,1%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în comerţul cu autovehicule, unde afacerile au sporit 24,1% ca serie brută şi cu 23,6% ca serie ajustată, precum şi în comerţul cu motociclete, în acest caz afacerile avansând cu 46,4% ca serie brută şi cu 36,9% ca serie ajustată.

Potrivit INS, comparativ cu luna similară de anul trecut, în iunie 2018 au scăzut doar afacerile din cadrul activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, cu 14,5 ca serie brută şi cu 15,2% ca serie ajustată.

Adaugati comentariu