Advertisement
Fii Treaz la Volan
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Fii treaz la volan! 190 de accidente grave din cauza oboselii

Fii treaz la volan! 190 de accidente grave din cauza oboselii

Anul trecut, șoferii care au adormit la volan au omorât 67 de persoane în România. Fii treaz la volan și nu te expune riscurilor!

Care sunt principalii factori care produc accidente? Marea noastră majoritate ar enumera viteza excesivă, distragerea atenției și conducerea sub influența alcoolului. Puțini dintre noi știu, însă, că oboseala la volan poate produce accidente grave. Oboseala, chiar și fără ca șoferul să adoarmă la volan, poate deveni fatală: dacă ești treaz timp de 18 ore și urci la volan, este același lucru ca și când ai fi odihnit, dar ai conduce cu alcoolemie de 0,05%. Încă 6 ore treaz și o să conduci ca și când ai avea o alcoolemie de 0,1%! Iar probabilitatea să ca accidentul pe care îl produci să fie fatal este dublă față de alte cauze care provoacă accidente, spun statisticile.

Acestea sunt autostrăzile europene care vor traversa România!

Conform IGPR, în 2018, pe șoselele din România, șoferii care au adormit la volan au produs 190 de accidente grave (cu 10 mai puțin decât în 2017), soldate cu 227 de persoane rănite grav (față de 235 în anul precedent) și cu 67 de morți (69 în 2017).

Fii Treaz la Volan

Cele mai multe accidente grave au fost înregistrate pe drumurile naționale (153 de accidente), urmate de cele județene (15) și străzile comunale și urbane (13). Cea mai periculoasă zi este duminică (41 de accidente), urmată sâmbătă (37) și luni (26). Cât despre perioadele din zi în care șoferii sunt predispuși să ațipească, provocând accidente grave, intervalele 6:00-7:00 (25 accidente), 05:00-06:00 (24) și 7:00-8:00 (17) sunt cele mai periculoase, urmate de 15:00-16:00 (17 accidente grave).

Fii treaz la volan!

Campania națională ”Fii treaz la volan!”, inițiată de APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul Poliției Române, a ajuns deja la ediția a 4-a și trage un semnal de alarmă asupra pericolului oboselii la volan. Scopul său este acela de a conștientiza șoferii cu privire la riscurile la care se expun și la care îi expun și pe ceilalți când conduc obosiți.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

dn 1
Siguranţă rutieră

Restricții de circulație pe DN 1 între Comarnic și Sinaia, începând de luni, 4 martie

În perioada 4 – 9 martie 2024, în intervalul orar 09.00 –...

Siguranţă rutieră

KIA EUROPE înființează un departament european pentru siguranță auto

Kia Europe a înființat în cadrul organizației Departamentul European pentru Siguranța Auto...

Circulaţia
Siguranţă rutieră

Circulaţia pe o porțiune din A2 se va închide noaptea, în perioada 12 – 23 februarie

Circulaţia rutieră între km 11+700 – km 15+500, în zona Nodului rutier...

sporirea siguranței
Siguranţă rutieră

Proiecte de infrastructură pentru sporirea siguranței și fluenței traficului în București – Ilfov

Documentațiile de atribuire a licitațiilor pentru încă 2 proiecte de infrastructură rutieră...