Nu e un secret că Ford este una dintre cele mai puternice mărci pe segmental vehiculelor utilitare. Cu o gamă completă şi complexă de modele, cei de la Ford reuşesc să acopere nevoile tuturor celor care depind de vehicule comerciale uşoare şi medii.
De la Courier la Tranzit, trecând şi pe tărâmul pick upurilor, acolo un Ranger este un competitor de temut, Ford are o ofertă puternică, bine desfăşurată. Ultimul amintit este un vehicul atât cu scop precis utilitar, cât şi un bun vector de imagine în România şi în Europa. Construit în trei versiuni de caroserie – cabină simplă, Rap Cab (cabină mărită, două portiere) şi cabină dublă – Ranger beneficiază fie de un sistem de tracţiune cu punte motoare spate, fie de un sistem de tracţiune integrală inteligent. Motorizările diesel TDCi Duratorq de 2,2 litri dezvoltă 125 CP (320 Nm) sau 150 CP (375 Nm), în timp ce unitatea de 3,2 litri dezvoltă 200 CP şi 470 Nm.
Contra unei sume de 650 euro (fără TVA) Ranger poate fi dotat cu pachetul Off-road, care conţine protecţie din metal pentru motor, rezervor şi transmisie principală (cutie de viteze, cardan şi diferenţial spate), iar în cazul versiunilor 4×4 este disponibil un diferenţial spate blocabil.
Sarcina utilă a lui Ranger poate ajunge până la 1,5 tone (varianta XL Single Cab Chassis), iar volumul util al benei este cel mai mare din categoria sa: 1,82 m3 pentru Regular Cab şi 1,45 m3 pentru Super Cab (cabină dublă). Sarcină remorcabilă este de până la 3.350 kg, iar funcţia specială Trailer Sway Control este integrată în DSC, pentru controlul stabilităţii remorcii. Garda la sol a lui Ford Ranger este de 237 mm, iar adâncimea vadurilor de apă ce pot fi traversate este de 800 mm.
Legendarul Transit
Ford Transit împlineşte anul acesta vârsta de 50 de ani, iar acest lucru spune foarte multe despre cariera modelului utilitar. Peste 7 milioane de vehicule comerciale denumite astfel au fost comercializate până acum în 118 ţări de pe toate continentele. În acest moment, familia Transit numără nu mai puţin de patru membri, Ford Transit fiind cel mai mare şi mai capabil dintre ele. Practic, ”nava amiral” Transit, ajunsă la a cincea generaţie, şi-a confirmat atuurile încă din primul an de lansare, fiind un best-seller în toată Europa, inclusiv în România.

Proiectanţii noului Ford Transit s-au concentrat pe mai multe aspecte-cheie, pe care clienţii de astfel de vehicule comerciale le prioritizează. Astfel, Transit oferă cel mai bun TCO din clasa lui, susţinut de consumul redus de combustibil, costurile foarte mici de mentenanţă şi reparaţii, precum şi de fiabilitatea crescută, asigurată de testele intensive în conformitate cu standardele cele mai stringente din domeniul vehiculelor utilitare.

Motorizarea diesel 2.2 TDCi Duratorq a fost optimizată cu atenţie, fiind oferită în trei variante de putere: 100 CP, 125 CP şi 155 CP – pentru variantele de 125 CP şi 155 CP există şi opţiunea unui upgrade prin care sunt satisfăcute noile norme antipoluare Euro HDT VI, cu avantaje suplimentare în privinţa taxelor de mediu. Gama Ford Transit ECOnetic stabileşte noi standarde privind consumul redus de combustibil şi emisiile scăzute de CO2 datorită motorului 2.2 TDCi de 125 CP. Acesta, în combinaţie cu sistemul Auto-Start-Stop, cu sistemul de recuperare a energiei la decelerare şi cu funcţia inovativă Acceleration Control, ce asigură emisii CO2 de numai 169 g/km, Transit ECOnetic devenind astfel lider în clasa sa. Consumul mediu de 6,4 litri/100 km este îmbunătăţit cu circa 6% faţă de precedenta generaţie, iar gama ECOnetic numără acum şase versiuni Transit Van, cu masa totală de până la 3,5 tone.
Mai mult, în 2015 Ford România va începe o campanie de promovare a vehiculelor comerciale, cu ocazia aniversării de 50 de ani ai lui Ford Transit. Acestea vor beneficia de o dobândă preferenţială şi rate de leasing extrem de tentante, asupra cărora vom reveni pe viitor.
Custom şi mezinii familiei
Custom marchează un pas foarte impotant în strategia Ford de modernizare a gamei de vehicule comerciale şi reprezintă o adevărată provocare pentru segmentul utilitarelor de o tonă, prin mixul foarte reuşit de caracteristici pe

Ca sarcină utilă, Ford Transit Custom oferă între 600 şi 1.400 kg, în trei tipuri de caroserie (van, double-cab-in-van şi kombi). De asemenea, Transit Custom e disponibil în două versiuni de ampatament: SWB – normală, de 2.933 mm (cu o lungime totală a vehiculului de 4.970 mm), respectiv LWB – mare, de 3.300 mm (cu o lungime totală a vehiculului de 5.340 mm). Deşi arată fluid şi compact, Transit Custom oferă un spaţiu de încărcare mai bun decât al principalilor competitori, prin optimizarea inteligentă a compartimentului de marfă.
Ca propulsie, Ford Custom se bazează pe redutabilul TDCi de 2,2 litri, disponibil în trei variante de putere (100 CP, 125 CP şi 155 CP), care oferă o durabilitate crescută şi un consum cu 8% mai mic decât al fratelui mai mare Transit. Dotat cu sistemul Auto-Start-Stop, Ford Custom atinge valori reduse de consum, de numai 6,6 litri/100 km, respectiv emisii CO2 de 174 g/km.

Pentru că am discutat despre o gamă completă, nu aveam cum să nu amintim şi de Ford Transit Courier, mezinul gamei de utilitare, care chiar şi aşa propune o sarcină utilă de 560-660 kg, o lungime pentru spaţiul de încărcare de 2.593 mm (cu perete despărţitor modulabil şi scaun al pasagerului pliabil) şi un volum maxim pentru spaţiul de încărcare cuprins între 2,4 şi 2,6 m3.
Transit Connect este oferta excelentă de utilitară de dimensiuni compacte. Cei interesaţi pot alege dintre cinci motorizări, cu puteri maxime cuprinse între 100 şi 150 CP, sarcina utilă variază între 625 şi 1004 kg, în funcţie de versiune, iar volumul maxim de încărcare este cuprins între 2,87 m3 şi 3,57 m3.
(Articol publicat în revista FloteAuto, septembrie 2015)
Comentați?