Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Transporturi Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4 luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, valoarea FOB a acestora fiind de 14,8 miliarde de euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). Totodată, importurile au urcat cu 2,2%, la 14,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un excedent de aproximativ 200 de milioane de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 11,6 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 3,6% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – aprilie 2023.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 47,2% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 4 luni din 2024, aproximativ 14,6 miliarde de euro, în creștere cu 2,2% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 11,5 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,9% comparativ cu perioada ianurie – aprilie 2023.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,1% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanței comerciale, de aproximativ 200 de milioane de euro.

Potrivit INS, în 2023, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 8,6% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 41,7 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat, în 2023, aproximativ 44,9 miliarde de euro, în urcare cu 8,5% față de anul precedent.

La nivelul întregii economii, în primele 4 luni din 2024, exporturile FOB au însumat 31,3 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 40,6 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 0,8%, iar importurile, cu 1,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 9,3 miliarde euro, fiind mai mare cu 440,1 milioane euro (+5%) decât cel înregistrat în perioada ianuarie – aprilie 2023.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Spania, viitoare poartă de acces în Europa a Leapmotor prin Stellantis

 

INS: Parcul național de vehicule rutiere numără 10,3 mil. unități la finalul anului 2023

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

taximetrie
Transporturi

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe...

Star Taxi
Transporturi

Star Taxi își extinde serviciile în alte patru orașe. Are și un serviciu disponibil pentru companii

Star Taxi, cea mai mare aplicație de transport dezvoltată de o companie...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 6,5 % în primele 2 luni din 2024

În primele două luni din 2024, cifra de afaceri din serviciile de...

Gara de Nord - Gara Progresul
Transporturi

Licitație pentru extinderea magistralei de metrou M4, Gara de Nord – Gara Progresul

Primăria Sectorului 4 din București, în calitate de lider de asociere, alături...