fuziuni și achiziți
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 4,9% în primele 4 luni

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 4,9% în primele 4 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 4,9% în primele 4 luni, comparativ cu perioada similară din 2021, valoarea FOB a acestora fiind de 12,3 miliarde de euro, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 12,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 331 de milioane de euro.


Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 9,9 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 4,6% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – aprilie 2021.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 42,6% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 4 luni din 2022, aproximativ 12,65 miliarde de euro, în creștere cu 10,6% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 9,6 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 8,5% comparativ cu perioada ianurie – aprilie 2021.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 32,5% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 331 de milioane de euro.

Potrivit INS, în 2021, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 10,9% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 33,5 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat, în 2021, aproximativ 34,6 miliarde de euro, în scădere cu 15,8% față de anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 4 luni din 2021, exporturile FOB au însumat 28,920 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 38,933 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 20,7%, iar importurile cu 25,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 10,013 miliarde euro, fiind mai mare cu 2,938 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2021.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

CITEȘTE ȘI:

CNAIR a prelungit termenul de depunere a ofertele pentru Lotul 2 de pe Autostrada Lugoj – Deva

Guvernul alocă 179 mil. euro pentru modernizarea drumurilor de acces în Portul Constanța

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fuziuni și achiziți
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 12% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 12% în primele 7...

CURS
Financiar

Cum își rezolvă românii problemele generate de creșterea costului vieții. Sondaj CURS

Creșterea costului vieții, în special din cauza utilităților și a scumpirii alimentelor,...

BYD
Financiar

Mașini electrice. Producătorul chinez BYD și-a triplat profitul net

În fruntea pieței de mașini electrice la nivel mondial alături de Tesla,...

PNRR
Financiar

Analiză PwC România. PNRR nu este despre tăiere de panglici, dar despre ce?

Când un stat are cheltuieli cu pensiile și salariile în sistemul public...