Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, valoarea FOB a acestora fiind de 10,9 miliarde de euro, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au scăzut cu 2,3%, la 10,7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un excedent de aproximativ 200 de milioane de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 8,7 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 0,1% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – martie 2023.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 47,7% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 3 luni din 2024, aproximativ 10,7 miliarde de euro, în scădere cu 2,3% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 8,5 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în scădere cu 2,1% comparativ cu perioada ianurie – martie 2023.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,2% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanței comerciale, de aproximativ 200 de milioane de euro.

Potrivit INS, în 2023, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 8,6% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 41,7 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat, în 2023, aproximativ 44,9 miliarde de euro, în urcare cu 8,5% față de anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 3 luni din 2024, exporturile FOB au însumat 22,9 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 29,6 miliarde euro. Exporturile au scăzut cu 3,7%, iar importurile, cu 3,2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 6,7 miliarde euro, fiind mai mic cu 103,3 milioane euro (-1,5%) decât cel înregistrat în perioada ianuarie – martie 2023.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Autoturismele finaliste în cursa „Best Electric Car 2024” ajung weekend-ul acesta la București Mall

BYD va construi a doua fabrică de mașini electrice în Europa. Prima, în Ungaria, va începe producția din 2025

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...

Volkswagen
Financiar

Un prim trimestru în declin pentru grupul Volkswagen. Profitul net, în scădere cu 20%

Primul trimestru din 2024 a fost destul de delicat pentru grupul Volkswagen,...