Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, creștere cu 12,7% în primele 10 luni

Exporturile de mijloace de transport, creștere cu 12,7% în primele 10 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 12,7% în primele 10 luni, comparativ cu perioada similară din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 27,6 miliarde de euro, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 28,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 900 de milioane de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 21,7 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 11,6% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – octombrie 2020.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 45,2% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele zece luni din 2021, aproximativ 28,5 miliarde de euro, în creștere cu 17,2% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 21,9 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 17,5% comparativ cu perioada ianurie – octombrie 2020.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 27,3% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 900 de milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2020, exporturile FOB de mașini și echipamente pentru transport au însumat 30,2 miliarde de euro, în scădere cu 7,5% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 23,9 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică, la rândul ei, cu 5,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019.

Anul trecut, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 29,9 miliarde de euro, în scădere cu 6,8% față de 2019. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 10 luni din 2021, exporturile FOB au însumat 61,1 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 80,2 miliarde de euro. În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2021, exporturile au crescut cu 19,6%, iar importurile cu 21,82%, comparativ cu intervalul similar din 2020. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 19,20 miliarde de euro, în creştere cu 4,4 miliarde de euro faţă de acelaşi interval din 2020.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

CITEȘTE ȘI:

Categoriile de persoane exceptate de la regulile de carantinare în perioada 10 decembrie – 8 ianuarie

Care este decalajul între zonele bogate și cele sărace din România. Studiul GfK Purchasing Power

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...