Advertisement
Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 12,5% în primele 5 luni

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 12,5% în primele 5 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 12,5% în primele 5 luni, comparativ cu perioada similară din 2022, valoarea FOB a acestora fiind de 17,8 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 18,18 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul
internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 380 de milioane de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 14,45 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 13,1% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – mai 2022.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,9% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 5 luni din 2023, aproximativ 18,18 miliarde de euro, în creștere cu 11,8% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 14,3 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 14,9% comparativ cu perioada ianurie – mai 2022.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 35,8% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse. În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 380 de milioane de euro.

Potrivit INS, în 2022, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 14,2% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 38,3 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat, în 2021, aproximativ 41,3 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 5 luni din 2023, exporturile FOB au însumat 39,7 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 50,7 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 7,5%, iar importurile cu 2,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 11,05 miliarde euro, fiind mai mic cu 1,7 miliarde de euro (-13,4%) decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2022.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Lansare. Ford prezintă E-TOURNEO COURIER

Municipiul Galați este BEST ELECTRIC CITY 2023

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

facturarea electronică generalizată
Financiar

Facturarea electronică generalizată, la un pas de implementare. Când dispare factura pe hârtie?

Legislația care vizează facturarea electronică generalizată a fost elaborată de autorități și...

taxa pe carbon
Financiar

Analiză EY. Taxa pe carbon, o nouă taxă pe importurilor de produse poluante de la 1 octombrie

Pentru a-și păstra competitivi producătorii, dar și pentru a evita relocarea producției...

fond de urgență
Financiar

Studiu BCR: Lipsa unui fond de urgență este principala îngrijorare financiară pentru 44% dintre români

Deși românii sunt tot mai conștienți de nevoia unui fond de urgență,...

salariul minim
Financiar

Salariul minim brut crește de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, începând cu 1 octombrie

Salariul minim brut garantat în plată va crește cu 10%, de la...