Advertisement
Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport au rămas în urma importurilor. Deficit de 60 mil. euro

Exporturile de mijloace de transport au rămas în urma importurilor. Deficit de 60 mil. euro

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 23,5% în primele 8 luni, comparativ cu perioada similară din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 22,52 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 22,58 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează, pentru prima dată în ultimii ani, un deficit de 60 de milioane de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 17,6 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 22,6% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – august 2020.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 46,75% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele opt luni din 2021, aproximativ 22,6 miliarde de euro, în creștere cu 36% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 17,4 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 27,8% comparativ cu perioada ianurie – august 2020.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 60 de milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2020, exporturile FOB de mașini și echipamente pentru transport au însumat 30,2 miliarde de euro, în scădere cu 7,5% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 23,9 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică, la rândul ei, cu 5,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019.

Anul trecut, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 29,9 miliarde de euro, în scădere cu 6,8% față de 2019. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 8 luni din 2021, exporturile FOB au însumat 48,2 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 62,8 miliarde euro. Față de aceeași perioadă din anul precedent, in intervalul ianuarie – august 2021, exporturile au crescut cu 24,4%, iar importurile, cu 24,9%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în primele 8 luni din acest an a fost de 14,6 miliarde de euro, mai mare cu 3,08 miliarde euro față de cel înregistrat în intervalul similar de anul trecut.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

CITEȘTE ȘI:

Criza semiconductorilor a adus pe marginea prăpastiei companiile de logistică auto

Vremea rea închide temporar Transalpina între Rânca și Obârșia Lotrului

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...

Timișoara
Financiar

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

ridesharing
Financiar

Prejudiciu de peste 52 milioane de lei la bugetul de stat în domeniul ridesharing

Trei companii din București și Constanța care activează pe piața de transport...