Exporturile de maşini şi echipamente pentru transport, în scădere cu 17,8% după 7 luni

Exporturile de maşini şi echipamente pentru transport continuă să scadă pe fondul crizei generate de pandemie, valoarea FOB a acestora în primele şapte luni fiind de 16,1 miliarde de euro, în scadere cu 17,8% comparativ cu perioada similară din 2019, arata datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
granturi de investiții

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 12,7 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică cu 16,5% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – iulie 2019.

Conform INS, acest tip de exporturi a avut o pondere de 47,1% în total, menţinându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

Reamintim că în primul semestru din acest an, exporturile de masini şi echipamente pentru transport scăzuseră cu 20,8%.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele şapte luni din 2020, aproximativ 15,8 miliarde de euro, în scădere cu 15,6% faţă de intervalul similar din anul precedent. Din această valoare, aproximativ 12,1 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în scădere cu 15,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Datele Statisticii arată că importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 35,8% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „Maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat, totuşi, un excedent al balanţei comerciale de aproximativ de 30 milioane de euro.

La nivelul intregii economii, in primele sapte luni din 2020, exporturile FOB au insumat 34,135 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 44,125 miliarde euro. Fata de aceeasi perioada de anul trecut, exporturile din intervalul ianuarie – iunie au scazut cu 16,2%, iar importurile, cu 12,2%.

Potrivit INS, la finalul lui 2019, exporturile FOB de masini si echipamente pentru transport au insumat 32,58 miliarde de euro, in crestere cu doar 1,6% comparativ cu anul precedent. Din aceasta valoare, 26,6 miliarde de euro au fost obtinute in relatia cu Uniunea Europeana, in crestere cu 2,9% comparativ cu rezultatul inregistrat in 2018

In acelasi timp, importurile CIF de masini si echipamente pentru transport au insumat, anul trecut, aproximativ 32,1 miliarde de euro, un avans de 1,8% fata de perioada similara din 2018. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeana, in crestere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.

Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

 

CITEȘTE ȘI:

Engie Romania își cumpără o mega-flotă de 211 de vehicule

Reîncepe programul „Autobuzul şcolar”, prin care se asigură transportul elevilor

PSA și Total vor produce împreună baterii pentru mașini electrice în două fabrici-gigant

 

 

Adaugati comentariu