Exporturile de mijloace de transport, în creştere pentru primele 2 luni

Exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele două luni din acest an, 5,65 miliarde de euro, în creştere cu 3,1% comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistica (INS).
exporturile

Din valoarea totală a exporturilor de maşini şi echipamente pentru transport, 4,5 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, în creştere cu 6,5% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie-februarie 2019.

Conform INS, acest tip de exporturi a avut o pondere de 48,6% în total, menţinându-se în continuare la cel mai
ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

In acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele două luni din 2020, aproximativ 5,2 miliarde de euro, în creştere cu 2% faţă de intervalul similar din anul precedent. Din această valoare, aproximativ 4 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeana, în urcare cu 4,9% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Datele Statisticii arată că importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,6% în totalul importurilor
naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat un
excedent al balanţei comerciale de aproximativ 450 de milioane de euro.

La nivelul întregii economii, în primele două luni din 2020, exporturile FOB au însumat 11,6 miliarde euro, iar
importurile CIF, 14,2 miliarde euro. Faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, exporturile din ianuarie şi februarie au crescut cu 2%, iar importurile s-au majorat cu 2,9%.

Potrivit INS, la finalul lui 2019, exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat 32,58 miliarde de euro, în crestere cu doar 1,6% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 26,6 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, în urcare cu 2,9% comparativ cu rezultatul înregistrat in 2018.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au insumat, anul trecut, aproximativ 32,1 miliarde de euro, un avans de 1,8% fata de perioada similară din 2018. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în crestere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta preţul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta preţul la frontiera ţării importatoare, care
cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţonal.

 

CITEŞTE ŞI:

Ludovic Orban: O parte din bugetari ar putea intra în şomaj tehnic. Care sunt excepţiile

Strabag pregăteşte construcţia Pasajului Mogoşoaia

Lucrări de reparaţii finalizate pe o porţiune de pe Autostrada Soarelui

 

 

Adaugati comentariu