Conform unei analize Autovit.ro, piața mașinilor second hand, atât de import, cât și reînmatriculate în România, a înregistrat o creștere destul de mare în primul trimestru din 2015, ceea ce poate indica o dinamică foarte bună a acestui sector în acest an, în paralel cu creșterea (mai mică procentual) a pieței de mașini noi. În continuare mai multe detalii.
Statisticile DRPCIV pun în evidență trei mari categorii de înmatriculări: ale mașinilor noi (indigene și de import), ale mașinilor second hand de import, respectiv ale reînmatriculărilor (tranzacțiile cu mașini second hand pe plan intern). În primele trei luni din 2015, evoluția a fost după cum urmează:
Practic, față de primele trei luni din 2014 s-a înregistrat o creștere de 8% a înmatriculărilor de mașini noi (vezi aici analiza vânzărilor de autovehicule noi în primul trimestru din 2015), însă, cum primul trimestru este mereu cel mai slab din an, sunt mari șanse ca avansul să crească la 10-15% până la finalul lui 2015, ajutat și de programele Rabla 2015 și de Prima Mașină. Programul Rabla se estimează că va avea cel puțin același impact ca anul trecut (când prin el s-au realizat un sfert din vânzările de mașini noi), mai ales că numărul de tichete a fost suplimentat cu 5.000 de unități. În schimb, programul Prima Mașină va avea un efect minor în acest an, deoarece a început cu întârziere, iar mulți dintre tinerii vizați au deja credite pentru imobile, deci resurse puține pentru încă un credit important.
Există și posibilitatea ca, după jumătatea anului, să asistăm la o stagnare sau chiar scădere a înmatriculărilor de mașini noi, deoarece, dacă TVA-ul se va reduce de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, mulți clienți ar putea amâna decizia de cumpărare a unei mașini noi pentru anul următor.
Segmentul mașinilor second hand de import are, în general, cele mai mari fluctuații de la an la an – doar în 2014 s-a înregistrat o scădere, dar foarte mică, de circa 1%. Primul trimestru din 2015 aduce o creștere de 16,5% a înmatriculărilor de mașini second hand de import, față de aceeași perioadă din 2014, iar pe finalul lui 2015 este posibil să se depășească numărul de 200.000 de exemplare second hand din import. Practic, raportul dintre mașinile second hand de import și cele noi a crescut în primele trei luni din 2015 față de primele trei luni din 2014, iar peste trei sferturi dintre mașinile second hand de import au peste 8 ani vechime.
În ce privește reînmatriculările pe plan local, acestea au înregistrat un avans de 8%. Dar, la fel ca în cazul mașinilor noi, creșterile sunt mici în ce privește numărul de unități: plus 4.000 de mașini reînmatriculate, respectiv plus 1.000 de mașini noi înmatriculate, față de primele trei luni din 2014.
Mașinile noi sunt încă scumpe pentru foarte mulți români, de aceea nu se așteaptă o creștere spectaculoasă în acest domeniu, unde achizițiile vor avea ca și clienți predominanți tot firmele și companiile care au nevoie de mașini de flotă și company cars. Creșterea în segmentul persoanelor fizice va surveni organic, odată cu creșterea consumului, a creditelor și a veniturilor. ”Rabla” și alte programe ajută punctual, dar nu sunt o soluție sustenabilă pe termen lung și nicidecum un stimulent puternic de relansare a pieței de mașini noi.
În ceea ce privește segmentul second hand, se remarcă faptul că tot mai mulți cumpărători de mașini second-hand se îndreaptă către dealerii autorizați, dorind să achiziționeze mașini cu istoric verificabil și cu garanție. Totuși, dealerii autorizați au încă o implicare redusă în vânzarea de mașini second-hand și din cauza cadrului legislativ incomplet, care permite comercianților independenți să nu plătească taxe și impozite. În plus, forma actuală a taxei auto contribuie din plin la fenomenul paralel al înmatriculărilor de mașini vechi și foarte vechi în Bulgaria.
Reprezentanțele auto vor avea și în acest an un rol minimal în comerțul cu mașini second-hand, mai ales că programele de buy-back și trade-in au succes scăzut din cauza costurilor mai mari ale mașinilor și a problemelor cu taxa auto (în caz că trebuie plătită la revânzare, situație valabilă pentru mașinile înmatriculate în țară înainte de 2008).
TOP 5 mărci (număr de mașini noi înmatriculate în primul trimestru 2015)
- Dacia (cotă de piață: 30,3%)
- Skoda (cotă de piață: 10,4%)
- Volkswagen (cotă de piață: 8,7%)
- Ford (cotă de piață: 8,3%)
- Renault (cotă de piață: 5%)
Top 5 mărci (număr de mașini second hand import înmatriculate în primul trimestru 2015)
- Volkswagen (cotă de piață: 29%)
- Opel (cotă de piață: 16,9%)
- Ford (cotă de piață: 11,5%)
- BMW (cotă de piață: 6,7%)
- Audi (cotă de piață: 6,7%)
Top 5 mărci (număr de mașini reînmatriculate în primul trimestru 2015)
- Volkswagen (cotă de piață: 19%)
- Opel (cotă de piață: 12%)
- Dacia (cotă de piață: 10%)
- Ford (cotă de piață: 8%)
- BMW (cotă de piață: 7%)
Comentați?