EVconnect, partener al EVBox, a instalat alte 20 de staţii de încărcare rapidă în benzinării, în vestul ţării, a anunțat marți compania, care arată că benzinăriile se adaptează rapid la tranziţia la maşinile electrice şi au cea mai mare creştere procentuală a numărului de locuri care oferă staţii de încărcare pentru maşini plug-in si 100% electrice (EV).
Cele 20 de staţii rapide instalate recent într-una dintre cele mai mari reţele de benzinării din România sunt fabricate de EVBox în Franţa, informează compania. Staţia modulară EVBox Troniq are o putere de 150 kW care poate fi crescută ulterior la 240 kW şi poate încărca simultan două maşini în timp ce echilibrează puterea pentru a furniza mai mult curent unei maşini electrice care are o baterie mai scăzută.
Pe lângă instalarea şi exploatarea staţiilor electrice, EVconnect se ocupă şi de întreţinerea staţiilor electrice, având contracte pentru peste 1.000 de staţii electrice.
Reţeaua de încărcare EVconnect a atins pragul de 400 de staţii în septembrie şi va atinge pragul de 500 de staţii până la sfârşitul anului, menţionează EVconnect. Operatorul român de staţii de încărcare pentru maşini electrice şi-a propus ca până în 2025 reţeaua EVconnect să includă cel puţin 3.000 de staţii electrice.
Anul trecut, în reţeaua EVconnect au fost înregistrate 166.244 de sesiuni de încărcare, însumând 2,37 GWh, arată datele comunicatului. Peste 10.000 de utilizatori şi-au încărcat deja maşinile în mod constant din cei 29.434 de utilizatori EVconnect.
Consiliul UE a adoptat legea care va amplasa staţii rapide de peste 150 KW la fiecare 60 km de-a lungul principalelor rute din Uniunea Europeană începând din 2025, iar programul ar trebui finalizat până în 2030, potrivit sursei menţionate.
Conform noilor reguli, ţările UE sunt obligate să crească numărul de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice şi pe hidrogen şi să simplifice procesul de încărcare, informează compania.
Extinderea infrastructurii de încărcare trebuie să meargă mână în mână cu extinderea mobilităţii electrice, ţările UE trebuind să ofere o capacitate de încărcare publică suplimentară de 1,3 kilowaţi (kW) per maşină electrică vândută, informează EVconnect. Aceasta ar însemna aproximativ un punct de încărcare suplimentar pentru fiecare 33 de maşini electrice vândute, ceea ce ar echivala cu aproximativ 600.000 de puncte de încărcare în UE până în 2025, potrivit sursei.
Pentru vehiculele comerciale electrice, încărcătoare de 350 kW vor fi instalate la fiecare 60 de kilometri de-a lungul reţelei centrale TEN-T şi la fiecare 100 de kilometri de-a lungul reţelei extinse TEN-T începând cu 2025.
CITEȘTE ȘI:
Producţia de autoturisme din România a scăzut cu 1,8%, în primele nouă luni
Arval intră sub umbrela BNP Paribas Mobility, noua entitate a grupului francez
Comentați?