Advertisement
petiţii
Home Administrare flote Asigurări Euroins România, cea mai reclamată societate de asigurări. Peste 12.000 de petiţii

Euroins România, cea mai reclamată societate de asigurări. Peste 12.000 de petiţii

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit anul trecut, referitor la piaţa asigurărilor, 20.837 de reclamaţii cu petent unic, dintre acestea 91,94%, adica 19.157 de reclamaţii, fiind înregistrate pe clasa asigurărilor RCA şi Carte Verde. Dintre asigurători, Euroins România a înregistrat cel mai mare număr de petiţii.

„Pe piaţa asigurărilor-reasigurărilor, în anul 2019, ASF a înregistrat în total 25.679 de petiţii. Au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate 20.837 de petiţii transmise de către asiguraţi/păgubiţi, petiţii care intră în sfera de competenţă a ASF. Celelalte petiţii (4.842) au fost conexate sau clasate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor şi cu procedurile interne ale ASF”, a anunţat instituţia.

Evoluţia numărului de petiţii unice înregistrate la ASF în perioada 2015-2019

petiţii

Potrivit datelor ASF, 83,63% dintre petenţi au reclamat anul trecut nerespectarea prevederilor legislaţiei în domeniu şi a normelor ASF, respectiv a condiţiilor contractuale. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat şi neplata/plata parţială a despăgubirilor/valorilor de răscumpărare solicitate de către asiguraţi/păgubiţi (11,03%), respectiv solicitări de informaţii despre sistemul bonus-malus (1,20%).

În ceea ce priveşte structura petiţiilor în funcţie de clasa de asigurare, în anul 2019 cea mai mare pondere o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, 99,27%, petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA şi Carte Verde reprezentând 91,94% din total.

Totodată, în ceea ce priveşte modalitatea de finalizare a petiţiilor, ponderea numărului petiţiilor soluţionate în favoarea petenţilor în numărul total al petiţiilor unice analizate în 2019 a fost de 59,05% (respectiv 12.305 petiţii). Dintre acestea, 75,42% au fost finalizate prin plată, solicitările având legitimitate şi cadru legal de soluţionare. Restul petiţiilor au avut ca obiect solicitări de natură procedurală, necuantificabile material, respectiv deschidere dosar de daună, reconstatare, transmitere accept de plată către unităţi service etc.

„Au fost soluţionate nefavorabil sau constatate ca fiind neîntemeiate 8.532 de petiţii (40,95%), reprezentând speţe asupra cărora ASF nu are capacitatea de intervenţie în aplicarea legislaţiei actuale şi/sau pentru care A.S.F. nu poate solicita asigurătorilor plata pretenţiilor de despăgubire formulate”, menţionează reprezentantanţii ASF.

Potrivit acestora, societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiţii înregistrate în mod unic pe petent în anul 2019 este Euroins România, cu 12.005 petiţii, respectiv 57,61% din numărul total de petiţii.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

 

CITEŞTE ŞI:

Transportul public din Bucuresti va fi redus din nou

Toyota GR Hilux: va primi motor V6?

Ordonanţa pentru şomajul tehnic, modificată. Fără Certificate de Situaţie de Urgenţă

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

UNSAR
Asigurări

UNSAR: Cele mai mari 50 de daune plătite companiilor au însumat 24 mil. euro în 2022

Cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asiguratorii membri...

FGA
Asigurări

FGA a plătit peste 663 milioane de lei în primele 10 luni, în urma falimentelor a 5 asigurători

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a soluționat 72.688 cereri de plată,...

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Consiliul Concurenței: Dezechilibrul pieței RCA se va menține și în anul 2024

Până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a falimentului Euroins, un număr...

brokeri de asigurare
Asigurări

10 brokeri de asigurare au fost sancționați de ASF în luna septembrie

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna septembrie a anului...