Advertisement
ora de iarnă
Home Administrare flote Juridic Duminică se trece la ora de iarnă. 2021, ultimul an pentru schimbarea sezonieră a orei

Duminică se trece la ora de iarnă. 2021, ultimul an pentru schimbarea sezonieră a orei

Pe 25 octombrie 2020, la ora 4 dimineaţa, ceasurile vor fi date înapoi cu 60 de minute, pentru ca România să treacă la ora de iarnă de la cea de vară. Astfel, ora 4 dimineaţa va deveni ora 3.

Ora de iarnă, numită şi oră normală sau standard, va fi valabilă până la următoarea trecere la ora de vară, duminică, 28 martie 2021.

Parlamentul European a adoptat propunerea de Directivă a Executivului comunitar potrivit căreia în UE se renunţă la schimbarea sezonieră a orei în 2021.

Fiecare stat membru are dreptul să aleagă ora de iarnă sau ora de vară. În primul caz, în 2021, se vor face două schimbări sezoniere, pe 28 martie şi 31 octombrie. În al doilea caz, se va face doar o singură schimbare sezonieră, cea din 28 martie.

Parlamentul European doreşte să evite orice impact negativ asupra pieţei unice, aşa că a cerut o coordonare a statelor membre, iar dacă va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcţionarea în bune condiţii a pieţei unice, Comisia va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a Directivei cu maxim 12 luni.

De ce se elimină schimbarea sezonieră a orei?

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război şi în timpul crizei petroliere din anii 1970. Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

Pornind de la cererea Parlamentului European, şi ca parte a unei evaluări a dispoziţiilor în vigoare, Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri – cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul oricărei consultări publice organizate de Comisia Europeană. 84 % dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei.

Astfel, Comisia Europeană a concluzionat că nu este necesar ca schimbarea sezonieră a orei să fie reglementată în continuare de la Bruxelles şi că statele membre ar trebui să aibă libertatea de a decide dacă doresc să utilizeze ora de vară sau de iarnă şi de a trata chestiunea la nivel naţional, în conformitate cu principiul subsidiarităţii.

 

CITEȘTE ȘI:

Granturi pentru capital de lucru. 7.000 de IMM-uri, în primele 10 minute

Tesla devine din ce în ce mai profitabilă. Câștiguri de 331 mil. $ în trimestrul III

GMC Hummer EV: TOATE secretele

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ges
Juridic

Guvernul a aprobat Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat, în ședința...

gaze cu efect de seră
Juridic

7 aspecte-cheie despre raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Directiva CSRD

Raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prevăzută de Directiva privind...

Schengen
Juridic

Parlamentul European vrea ca toate subvențiile pentru combustibilii fosili să fie eliminate, la nivel global, până în 2025

Parlamentul European a convenit asupra recomandărilor pe care le va prezenta la...

suv
Juridic

„Mai multe sau mai puține SUV-uri?”: Parizienii, chemați să decidă asupra viitorului acestor vehicule

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat organizarea unui nou referendum cetățenesc la...