Două noi autostrăzi…parlamentare

La Senat, a fost depusă o propunere legislativă care prevede construirea a două noi autostrăzi “Autostrada Unirii Principatelor Române” şi “Autostrada Basarabia”.

Concret, iniţiativa realizarea autostrăzii Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani-Siret şi a autostrăzii Focşani-Albiţa.

„Contribuţia modestă la Produsului Intern Brut (PIB – 2017) ale celor două regiuni de dezvoltare Sud-Est, respectiv Nord-Est este de 10,6%, respectiv 10%, ceea ce le situează în jumătatea inferioară a clasamentului naţional şi sub jumătatea regiunii Bucureşti-Ilfov de 27,3%. Acest fapt impune realizarea unor autostrăzi care să contribuie la dezvoltarea echilibrată a celor două regiuni de dezvoltare din Moldova dar şi la reducerea decalajelor economice”, îşi motivează demersul senatorul Gabi Ionaşcu.

Potrivit acestuia, în lista Master Planului General de Transport – domeniul rutier, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale are admise proiectele de la poziţia 12 – autostrada Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani-Siret, respectiv poziţia 24 – autostrada Focşani-Albiţa.

„Guvernele României care s-au succedat după anul 2014 au stabilit priorităţi care au condus la schimbarea prevederilor din Master Planul General de Transport — domeniul rutier, astfel fiind necesară stabilirea prin lege a strategiei privind programul de construire a autostrăzilor, aşa cum a fost necesar în cazul Legii 291/29.11.2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, Autostrada Unirii. În astfel de condiţii, se impune aprobarea prin lege a obiectivelor de investiţii a autostrăzilor Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani-Siret denumită Autostrada Unirii Principatelor Române, respectiv Focşani-Albiţa, denumită Autostrada Basarabia”, arată iniţiatorul proiectului de lege.

Conform propunerii legislative, Autostrada Ploieşti-Siret va începe de la Autostrada A3 Bucureşti-Borş în apropierea municipiului Ploieşti până la Vama Siret (jud. Suceava), adică până la frontiera de nord a României cu Ucraina.

La rândul său, Autostrada Focşani-Albiţa va începe de la Autostrada Unirii Principatelor Române în apropierea municipiului Focşani până la Vama Albiţa (jud. Vaslui), adică până la frontiera de est a României cu Republica Moldova.

Ministerul responsabil pentru coordonarea realizării celor două obiective de investiţii este Ministerul Transporturilor, care va începe, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru realizarea lor.

 

Adaugati comentariu