Două decenii ne despart de un PIB apropiat de media europeană

România aniversează 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, dar mai are de aşteptat încă 20 pentru ca PIB -ul să se apropie de media europeană, a afirmat Gunther Oettinger, comisarul european responsabil pentru buget şi resurse umane, într-o conferinţă susţinută la Banca Naţională.
facilităţile

„Dezvoltarea către o mai mare competitivitate, atractivitate şi către un PIB care să se apropie de media europeană va mai dura încă două decenii, în România, dar direcţia este cea bună”, a punctat acesta, adăugând că, în ultimii 10 ani, ţara a înregistrat o creştere economică demnă de invidiat.

Potrivit oficialului european, România a absorbit multe fonduri puse la dispoziţie de UE, dar nu suficiente.

„În următorii ani, trebuie să investim mai mulţi bani în infrastructură, în special în noile state membre cum este România. De aceea, lupt pentru o stabilizare şi continuarea programelor de coeziune în ceea ce priveşte bugetul Uniunii Europene în următorii 10 ani”, a subliniat comisarul european pentru buget.

Acesta a atras atenţia că trebuie luate măsuri, în special în zona de finanţare a inovării şi cercetării, ca fracturile existente acum în Europa să nu se adâncească.

”Este important ca aceste fracturi deja vizibile să nu devină mai adânci. (…) Vreau să acopăr găurile din bugetul comun, nu vreau să tai din acest buget. Nu vreau sa avem cetăţeni şi state membre de clasa a 2-a. Trebuie să le ajutam şi să evităm să avem două clase”, a conchis Gunther Oettinger.

Adaugati comentariu