Advertisement

femeile
Home Miscellanea Business Diversitatea de gen în sectorul auto rămâne o provocare. Doar 22 – 25% sunt femei

Diversitatea de gen în sectorul auto rămâne o provocare. Doar 22 – 25% sunt femei

În industrie, în general, femeile sunt adesea subreprezentate, în parte din cauza stereotipurilor și a prejudecăților legate de rolurile de gen atribuite anumitor profesii. Această tendință este deosebit de pronunțată în sectorul auto. Cu toate acestea, companiile din domeniu vor să o inverseze, potrivit unui studiu realizat de asociația WAVE (WoMen and Vehicles in Europe) și compania de consultanță Roland Berger.

Potrivit studiului, industria automobilelor rămâne unul dintre sectoarele în care persistă disparitățile între bărbați și femei. În 2022, femeile reprezentau aproximativ 32% din totalul forței de muncă din sectorul industrial. O cifră în ușoară creștere față de 2018 (30%). Sectorul auto nu face excepție, cu doar 25% angajați femei în industrie și 22%, în servicii.

„Sunt încă multe de făcut pentru a crește diversitatea de gen în sectorul auto”, notează Olivier Hanoulle, consultant în cadrul Roland Berger.

În fața stereotipurilor și a percepțiilor de gen, femeile rămân așadar în minoritate. O tendință pe care companiile din sector încearcă să o inverseze în timpul recrutării sau recalificării profesionale. Din cele 50 de companii chestionate de cele două organizații, doar 28% dintre companii au un buget dedicat politicilor de diversitate. Cu toate acestea, „84% dintre cei chestionați văd efecte semnificative atunci când sunt luate măsuri la nivel de companie”, precizează Olivier Hanoulle.

Studiul evidențiază diversele obstacole care împiedică companiile din sector să se descurce mai bine în ceea ce privește diversitatea. Astfel, deficitul de talent este menționat în principal la 88% dintre respondenți, urmat de lipsa de atractivitate a sectorului (63%). La nivel de companie, principalul obstacol menționat este reprezentarea inițială scăzută. La nivel individual, este cel al discriminării inconștiente.

În fața acestor obstacole, companiile ridică și pârghii care ar face posibilă creșterea diversității. Respondenții studiului citează îmbunătățirea imaginii sectorului (79%), promovarea angajaților din sector (49%), implicarea mai mare a bărbaților în inițiative de diversitate, sau chiar consolidarea formării inițiale pentru femei.

„Diversitatea în industria auto a fost întotdeauna o problemă. Simțim un real entuziasm din partea sistemului de a-și schimba imaginea. Sectorul este în creștere și inovează constant. Acesta este momentul ca să-și schimbe fondul de talente și să integreze femeile într-un mod mai vizibil”, arată Élisabeth Young, președinta WAVE.

 

Sursa foto: Bosch

 

 

CITEȘTE ȘI:

Mercedes-Benz renunță la proiectul unei linii de producție pentru modele electrice high-end

Marco Polo, globetrotter-ul Mercedes-Benz, a împlinit 40 de ani

 

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Volkswagen
BusinessIndustrie auto

Volkswagen redirecționează o treime din investițiile în mașini electrice către modelele diesel și pe benzină

Confruntați cu realitatea unei piețe electrice aflate în dificultate, producătorii își reajustează...

China
Business

Europenizarea mașinilor electrice din China

Creșterea taxelor vamale aplicate vehiculelor electrice din China ar putea redefini peisajul...

independent
Business

Ascensiunea consumatorului independent, o nouă provocare pentru producători și retaileri

Aproape jumătate dintre respondenți (47%) spun că sunt optimiști în privința viitorului,...

Leapmotor
BusinessIndustrie auto

Spania, viitoare poartă de acces în Europa a Leapmotor prin Stellantis

Foaia de parcurs prinde contur pentru cel de-al 15-lea brand al lui...