Dispozitivul de alimentare a autovehiculelor cu lichid de parbriz, medaliat cu aur la Geneva

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut pentru preocupările sale inovative din domeniul industriei auto, a reuşit să obţină medalia de aur şi două premii speciale - din partea delegaţiilor din Iran şi Republica Moldova, pentru o nouă invenţie pe care a prezentat-o la ediţia din acest an a Salonului internaţional de invenţii de la Geneva.
dispozitivul-de-alimentare-a-autovehiculelor-cu-lichid-de-parbriz-medaliat-cu-aur-la-geneva-floteauto

Juriul internaţional al Salonului a apreciat cu medalie de aur şi „cu felicitări” un dispozitiv creat de inventatorul din Deva, cu ajutorul căruia se poate alimenta selectiv cu lichid de parbriz orice tip de autovehicul, unul dintre principalele beneficii ale invenţiei fiind eliminarea clasicelor bidoane de plastic în care era stocat agentul de curăţare, scrie Agerpres.

dispozitivul-de-alimentare-a-autovehiculelor-cu-lichid-de-parbriz-medaliat-cu-aur-la-geneva-floteauto
Inginerul Corneliu Birtok Băneasă (foto: corneliugroup.ro)

Denumită Good Fill, invenţia se poate aplica în toate staţiile de carburanţi, service-uri auto, parcări sau refugii de pe autostradă şi permite umplerea controlată a rezervorului de lichid de parbriz cu soluţia de curăţare pe care o doreşte utilizatorul. În paralel, se poate face alimentarea cu carburant a maşinii.

Juriul internaţional a apreciat impactul ecologic asupra mediului pe care îl va avea renunţarea la ambalajele PET folosite în prezent pentru lichidul de curăţare a parbrizelor. Mulţi şoferi aruncă aceste ambalaje din plastic şi nu le reciclează, contribuind astfel la poluarea mediului înconjurător. Prin această invenţie nu mai este nevoie să ducem în portbagajul maşinii clasicele bidoane din plastic umplute cu lichid de parbriz, iar beneficiul pentru mediu este evident”, a declarat, pentru Agerpres, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

Invenţia a fost recompensată cu un premiu special de către delegaţia Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală din Republica Moldova (AGEPI), pentru versatilitatea şi aplicabilitatea ei în funcţie de piaţa de consum.

De asemenea, delegaţia Iranului (FIRI) i-a acordat inventatorului român Premiul pentru „Cea mai bună invenţie” din cadrul salonului, apreciind metoda şi ergonomia procedurii de alimentare oferite de invenţia Good Fill.

În opinia inventatorului, utilizarea standului Good Fill aduce beneficii financiare importante şi pentru companiile care deţin flote de transport auto, atât în ceea ce priveşte pregătirea maşinilor care pleacă în cursă, dar şi prin alimentarea controlată a acestora cu lichidul de curăţare a parbrizului.

„Aş dori să remarc evenimentul de promovare a invenţiilor româneşti în mediul de afaceri elveţian, prin intermediul unei acţiuni organizate în cadrul Salonului de către Ambasada României şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Știinţifică şi Inovare (ANCSI). De altfel, ANCSI s-a ocupat direct de organizarea şi prezenţa delegaţiei României la Salonul internaţional de la Geneva. Este un lucru deosebit pentru că inventatorii români şi-au putut face cunoscute realizările într-un cadru atât de select”, a apreciat Birtok Băneasă.

Noul echipament a fost dezvoltat şi experimentat de inginerul din Deva în circa un an şi jumătate, invenţia fiind prezentată pentru prima oară la un salon de inventică.

Salonul internaţional de invenţii de la Geneva (15-19 aprilie) a reunit peste 1.000 de invenţii, România fiind reprezentată la acest eveniment cu 25 de invenţii.

 

 

Adaugati comentariu