Din acest an, transport gratuit pentru toţi elevii navetişti

În această toamnă, Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru decontarea integrală a costurilor transportului pentru elevii navetişti, a anunţat Raluca Turcan, deputat PNL, care a mai adăugat că formaţiunea din care face parte va susţine în totalitate acestă Ordonanţă în Parlament.
microbuze școlare

Potrivit parlamentarului, abandonul şcolar a crescut la o limită critică după ce Guvernul Ponta a plafonat costul abonamentelor prin OUG nr. 29/2013.

Turcan-Raluca-floteautoÎn ultimii ani, 160.000 de elevi navetişti au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru un drept gratuit şi garantat prin Costituţie. Până acum, statul a decontat aproimativ 25% din costul real al abonamentului pentru naveta şcolară. Astfel, doar în ultimul an, abandonul şcolar a ajuns la 19%. România înregistrează acest procent ruşinos în condiţiile în care s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, să ajungă în următorii patru ani la cifra de 11,3%”, subliniază Raluca Turcan.

Aceasta consideră că statul român trebuie să asigure şanse reale la o educaţie de calitate fiecărui copil, indiferent de mediul din care provine şi de şcoala la care învaţă.

Astfel, Guvernul României este obligat să abroge art. 15 din OUG nr. 29/2013 pentru a nu discrimina unul din cinci elevi navetişti care renunţă la studii din cauza costului aferent navetei şcolare. În plus, toţi elevii trebuie să beneficieze şi de reducerea de 50% la abonamentul pentru transportul în comun”, mai spune deputatul.

Totodată, PNL solicită şi decontarea integrală şi fără întârzieri a abonamentelor profesorilor navetişti din finanţarea de bază, nu din bugetele locale care, în foarte multe cazuri, nu pot suporta aceste costuri.

 

Adaugati comentariu