Deschiderea dosarelor de daună pentru Astra, prelungită

Termenul de primire de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor a cererilor de deschidere a dosarelor de daună în cazul Astra a fost prelungit de ASF, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în ceea ce priveşte contestaţia formulată de FGA privitoare la măsura menţinerii/denunţării contractelor de asigurare în vigoare.astra-asigurari-faliment-floteauto

Tribunalul Bucureşti va analiza pe 23 mai contestaţiile formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Fondul de Garantare a Asiguraţilor împotriva raportului întocmit de KPMG asupra activităţii şi situaţiei privind cheltuielile la Astra Asigurări.

Între timp, KPMG Restructuring, lichidatorul judiciar al asigurătorului aflat în procedură de faliment a organizat Adunarea Creditorilor, în cadrul întâlnirii fiind stabilit Comitetul format din 5 membri:

  • Alliaz-Ţiriac Asigurări – Preşedinte;
  • Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) – Membru;
  • Omniasig Vienna Insurance Group – Membru;
  • Uniqa Asigurări – Membru;
  • Generali România Asigurare-Reasigurare – Membru.

Totodată, creditorii au confirmat ca şi Lichidator Judiciar definitiv firma KPMG Restructuring SPRL, onorariul urmând a fi negociat cu Comitetul Creditorilor ales.

KPMG Restructuring a propus creditorilor acordarea unui onorariu lunar mediu de 20.000 de euro plus TVA, timp timp de 36 de luni, şi un onorariu de succes de 4,8% din sumele obţinute prin valorificarea activelor.

Astfel, in primele 6 luni, lichidatorul ar urma să încaseze 35.000 de euro pe lună plus TVA, între lunile 7 şi 12, onorariul ar scădea la 25.000 de euro, urmând ca până la finalul celor 3 ani suma să ajungă la 15.000 de euro pe lună.

Lichidatorul societăţii de asigurare a obţinut sprijinul unor creditori care adună peste 33% din creanţele asupra companiei, însă acest procentaj nu a fost suficient pentru e aproba onorariul propus. Prin urmare, Comitetul Creditorilor a fost mandatat să negocieze valoarea onorariului.

Tribunalul Bucuresti a aprobat, pe 3 decembrie 2015, cererea de faliment a companiei ASTRA Asigurări, la trei luni după ce solicitarea a fost înaintată de ASF. Decizia nu este definitivă.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate începe plăţile către creditorii de asigurari ai companiei Astra doar după rămânerea definitivă a hotărârii instanţei privind intrarea în faliment a asigurătorului.

Până la data de 8 aprilie 2016, FGA a aprobat 3.645 dosare de daună, cu o valoare la plată de 14.160.679 lei. În prezent, sunt în curs de transmitere de către direcţiile de specialitate, către Comisia Specială, spre aprobare, alte 2.347 de dosare.

De asemenea, experţii FGA au solicitat posibililor creditori de asigurări ai societăţii Astra Asigurări, documente în completare, pentru alte 2.446 de dosare.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor recomandă tuturor creditorilor care au depus cereri de plată şi care au primit adrese prin care se solicită completarea documentaţiei întreprinderea din timp a demersurilor necesare, astfel încât să beneficieze de o plată cât mai rapidă a despăgubirilor.

FGA reaminteşte potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului şi doar către păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete.

Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Pentru a putea însă proceda la plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, este necesar ca aceştia să se adreseze Fondului cu o cerere motivată de plata, iar dosarul de daună să fie complet. În acest sens, FGA vine cu un ajutor pentru creditorii Astra, publicând pe site-ul său, în secţiunea cu informaţii despre Astra, cererea de tip de plată, prevăzută în Anexa nr. 6 la Norma ASF nr. 16/2015.

 

 

Adaugati comentariu