Sectoarele care sunt dependente de investiţii sunt mai expuse riscului, faţă de cele legate de consum, arată o analiză a companiei Coface, care subliniază că sectorul auto are o perspectivă favorabilă în Europa, fiind actualizat la „risc mediu”.
Creşterea globală în 2016, prognozată de Coface la 2,7%, se află sub impactul unei volatilităţi puternice a pieţelor financiare, ce ar putea compromite sănătatea industriilor analizate .
Sectoarele dependente de investiţiile de afaceri sunt mai expuse riscului, în special cele din Asia emergentă, America Latină şi America de Nord. Pe de altă parte, ambele economii, atât cele avansate cât şi cele emergente, legate de consumul casnic, sunt cel mai puţin afectate. Creşterea slabă a comerţului mondial reprezintă o altă sursă de vulnerabilitate.
Cu toate că cele şase regiuni analizate de Coface ( Europa Centrală, Europa de Vest, Asia, Orintul Mijlociu, America Latină şi America de Nord), sunt afectate de economia mondială tot mai dificilă, Europa se bucură de un impuls pozitiv intern.
Europa Centrală continuă să raporteze un risc mai mic faţă de alte regiuni, din cauza încetinirii Chinei şi a contracţiei activităţilor din Rusia.
Activitatea în Vestul Europei este bună, datorită accelerării consumului, cel care reprezintă principalul motor de creştere în Europa.
Sectorul auto are o perspectivă favorabilă, fiind actualizat la „risc mediu”. Acest lucru este susţinut de creşterea cu 10,1% a vânzărilor de vehicule noi (pentru anul financiar încheiat la sfârşitul lunii februarie 2016), de reînnoirea stocurilor viitoare sau de îmbătrânirea echipamentelor.
Chiar dacă previziunile vor avea rezultate pozitive din partea cererii, având în vedere preţurile scăzute la petrol, riscul pentru sectorul energetic din America de Nord devine „foarte înalt”.
Industria de automobile din America de Nord a cunoscut, de asemenea, o schimbare în evaluarea riscului, acum aflat la „risc mediu”. În timp ce creşterea vânzărilor auto ar putea rămâne pozitivă (deşi încă nu este comparabilă cu 2015), riscurile asociate cu „subprime” şi „profund subprime”, sunt în creştere.
În plus faţă de scăderea creditului, creşterea ratelor dobânzilor aprobate de către Fed (banca centrală a SUA), în decembrie 2015, au impact asupra costurilor creditelor cu rată variabilă, 9 vehicule noi din 10 fiind finanţate pe credit.
Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare impotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export.
Comentați?