Advertisement
FGA
Home Administrare flote Asigurări Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile, potrivit legii (OUG 71/01.09.2023), până la data de 7 decembrie 2023 pentru asigurări generale, respectiv 5 februarie 2024 – pentru asigurări de garanții (Clasa 15), a anunțat astăzi Fondul de Garantare a Asiguraților. În perioada rămasă până la data menționată, polițele acoperă riscurile menționate conform contractelor de asigurare.

În eventualitatea în care un asigurat dorește să denunțe polițele de asigurare, acest lucru poate fi realizat până la data de 7 decembrie 2023, inclusiv, pentru asigurările generale, respectiv 5 februarie 2024 pentru asigurările de garanții.

Polițele se denunță la asigurătorul emitent – Euroins SA, printr-o solicitare transmisă la adresa de email: reziliere@euroins.ro

Recuperarea diferenței de primă

Potrivit FGA, pot solicita restituirea diferenței de primă doar asigurații care nu au daune avizate pe polițele de asigurare, adică nu au fost deschide dosare de daună pe polițele lor.

Suma cuvenită reprezintă prima datorată de către asigurătorul debitor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a încetării contractelor de asigurare. Diferența de primă va fi restituită de către FGA, pe baza unei Cereri de plată restituire primă – Anexa 9, disponibilă online, pe site-ul FGA, pe portalul dedicat: https://portal.fgaromania.ro.

I. Solicitarea plății restituirii de primă până la denunțarea automată a polițelor – 7 decembrie 2023

Dacă se solicită restituirea de primă, până la data de 7 decembrie 2023 – data încetării de drept a polițelor de asigurare Euroins (mai puțin polițele de garanții), trebuie ca înainte de depunerea cererii de plată la FGA, să fie denunțată polița de asigurare la Euroins, urmând a se aplica un termen de preaviz de 20 de zile până la data la care produce efecte încetarea contractului. Doar după denunțarea poliței poate fi transmisă Cererea de plată privind acordarea restituirii de primă, la FGA.

II. Solicitarea plății restituirii de primă după data încetării de drept a polițelor de asigurare altele decât cele de garanții – începând cu 8 decembrie 2023

Conform legii, după data de 7 decembrie 2023, asigurații Euroins se vor putea adresa direct FGA cu o cerere de plată restituire primă – anexa 9, pentru a solicita restituirea diferenței de primă pe perioada rămasă neacoperită. Practic, din moment ce toate polițele încetează de drept la 7 decembrie 2023, nu mai este nevoie să se denunțe/să se prezinte dovada denunțării poliței la asigurător, iar asigurații se adresează direct Fondului, în termenul prevăzut de lege. În cazul lor, la ”cuantum sumă”, creditorii de asigurare fie își calculează singuri diferența de primă de restituit, fie menționează textul ”conform calcul FGA”.

Ce sumă se solicită de la FGA?

Dacă asiguratul denunță polița la asigurător, va primi de la acesta o informare în care este menționată inclusiv valoarea diferenței de primă care trebuie restituită, prin intermediul FGA, pe baza anexei 9 – cerere restituire primă, transmisă la Fond. Astfel, asiguratul va completa la ”cuantum sumă”, suma pe care o solicită din disponibilitățile Fondului.

În măsura în care suma nu este specificată/calculată de către petent, acesta are posibilitatea să completeze cu textul ”conform calcul FGA”, urmând ca Fondul, la momentul instrumentării cererii de restituire primă, pe baza datelor din cererea creditorului de asigurare precum și a datelor transmise de asigurător, conform legii, să calculeze valoarea diferenței de primă de restituit.

Termenul de preaviz

La data de 7 decembrie 2023, politele de asigurare încetează de drept, indiferent de termenele de preaviz stabilite conform condițiilor contractuale sau prevăzute de lege.

FGA aduce la cunoștința potențialilor creditori de asigurare ai societății Euroins SA care au denunțat/intenționau să denunțe polițele de asigurare la societare, următoarele:

În cazul polițelor denunțate. Dacă cererea de denunțare a fost transmisă și înregistrată la asigurătorul în faliment, asiguratul nu poate reveni asupra denunțării, efectele acesteia urmând a se produce cu aplicarea termenului de preaviz de 20 zile. Detalii suplimentare regăsiti pe site-ul CITR.

În cazul polițelor care nu au fost denunțate, FGA precizează că polițele rămân în vigoare până la data expirării prevăzută în contract, dar nu mai târziu de 07.12.2023, când operează încetarea de drept a acestora pentru toate tipurile de contracte de asigurare, mai puțin pentru cele de garanții, care încetează de drept la data de 5 februarie 2024.

Până la 31 august 2023, FGA a înregistrat un număr de 55.115 cereri de restituire primă-Anexa 9, din partea creditorilor societății Euroins SA. Dintre acestea, FGA a avizat până la finele lunii august 2023 un număr de 8.164 cereri de restituire primă, în cadrul Comisiei Speciale a Fondului. Suma aprobată la plată pentru cererile de restituire primă menționate este în sumă de cca. 4,98 mil. lei.

Numărul cererilor de restituire primă adresate FGA poate fi diferit de numărul denunțărilor polițelor adresate asigurătorului. Cererile de restituire primă adresate FGA se transmit ulterior efectuării denunțării polițelor de asigurare, pe măsură ce asigurătorul transmite petenților adresele de informare referitoare la denunțare. Astfel procesul de denunțare a polițelor de asigurare are o perioadă diferită de desfășurare, față de procesul de primire și înregistrare a cererilor de restituire primă, la FGA.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

IAA Mobility 2023: Continental și Google Cloud echipează mașinile cu inteligență artificială generativă

IAA Mobility 2023: Bosch crește prin intermediul soluțiilor și tehnologiilor pentru vehiculul definit de software

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului

Guvernul a discutat, joi, în primă lectură, proiectul de act normativ inițiat...

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

euroins
Asigurări

CITR: Creanțele scadente ale Euroins însumează, până acum, 600 milioane de lei

CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins, în cele aproximativ...