De la interzicerea mașinilor clasice la neutralitatea climatică sunt necesari 20 de ani. Studiu

Suedia intenționează să interzică motoarele cu ardere internă din 2030 și să obțină neutralitatea climatică în 2045. Un nou studiu Universității Tehnologice Chalmers din Göteborg consideră că pentru atingerea țintei de neutralitate, eliminare treptată a mașinilor pe benzină și motorină ar trebui devansată pentru 2025.producători auto

Interdicția de vânzare a mașinilor cu motoare cu ardere internă și o trecere completă la e-mobilitate este strategia pe care un număr mare de state europene vor să o aplice pentru scăderea masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Printre ele se numără și Suedia, care are în plan interzicerea vânzărilor de mașini clasice începând din 2030, pentru a deveni oficial neutră din punct de vedere climatic în 2045.

Potrivit, însă, unui studiu al Universității Tehnologice Chalmers din Göteborg, interzicerea omologării vehiculelor pe benzină și diesel în 2030 ar reduce masiv emisiile de CO2 ale parcului auto suedez, dar nu complet, adică nu va duce la neutralitatea climatică. Emisiile ar scădea de la 14 milioane de tone în prezent, la 3 – 5 milioane de tone în 2045.

Ca atare, pentru a obține efectul dorit, interdicția planificată de țara scandinavă ar trebui devansata, spre 2025, deoarece mașinile actuale cu combustie au o durată de viață de până la 20 de ani, perioadă în care emit dioxid de carbon.

Studiul Universității Chalmers utilizează date din Suedia, dar oamenii de știință consideră că rezultatele sunt practic valabile și pentru alte state.

 

CITEȘTE ȘI:

Cod portocaliu în judeţele Constanţa şi Tulcea; Cod galben în 29 de județe și în Capitală

Întârzieri la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia din cauza necompletării formularului PLF

JungJin SEO din Coreea de Sud, câștigătorul titlului EY World Entrepreneur Of The Year

 

 

Adaugati comentariu