De la 1 iunie, nu mai pot fi încheiate asigurări Carte Verde pentru Belarus și Federația Rusă

La data de 31 mai 2023 ora 23:59 CET, acordurile încheiate în cadrul Sistemului Carte Verde între birourile naționale din statele SEE, Elveția și Regatul Unit (UK) cu birourile naționale din Republica Belarus și Federația Rusă, deci inclusiv acordurile încheiate de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), își încetează valabilitatea.carte verde

În consecință, potrivit BAAR, începând cu data de 1 iunie 2023, nici o societate de asigurare din România nu mai poate încheia asigurări Carte Verde cu valabilitate în Republica Belarus și Federația Rusă.

De asemenea, documentele de asigurare Carte Verde încheiate sub autoritatea birourilor naționale din Republica Belarus și Federația Rusă nu mai sunt valabile pe teritoriul României.

I. Posesorii de (auto)vehicule înmatriculate în România care doresc să circule cu acestea pe teritoriul Republicii Belarus sau al Federației Ruse sau care se află în statele respective la data de 1 iunie 2023 au obligația să încheie asigurări la intrarea, respectiv pe teritoriul acestora astfel:

1. Pentru Belarus

– fie să încheie o Asigurare de frontieră la intrarea în acest stat, cu valabilitate pe perioada șederii, dar de minimum 15 zile. Asigurările de frontieră se pot încheia la următoarele societăți de asigurare indicate mai jos: Belarusian Republican Unitary Insurance Company “Belgosstrakh” (www.bgs.by;info@bgs.by); Belarusian Republican Unitary Enterprise Eximgarant of Belarus (www.beg.by;info@eximgarant.by; inbox@eximgarant.by);

– fie, dacă se găsesc deja pe teritoriu Belarus, să încheie o asigurare de răspundere civilă auto la o societate de asigurare din acest stat cu valabilitate pe perioada șederii dar minim o lună. Aceste asigurări se pot încheia la următoarele societăți de asigurare: Closed Joint Stock Insurance Company “TASK” (www.task.by; office@task.by); Closed Joint Stock Insurance Company “PromTransInvest” www.promtransinvest.by; inform@promtransinvest.by); Closed Joint Stock Insurance Company “Belneftestrakh” (www.bns.by; insurance@bns.by); Limited Liability Insurance Company “Asoba” (www.asoba.by; office@asoba.by)

La părăsirea teritoriului Belarus, șoferii autovehiculelor care nu vor face dovada că au deținut asigurare valabilă pe perioada șederii în acest stat vor fi amendați.

2. Pentru Federația Rusă

– să încheie o asigurare de răspundere civilă auto la intrarea pe teritoriul acestui stat cu valabilitate pe perioada șederii dar de minimum 5 zile. De regulă punctele de vânzare a asigurărilor sunt situate la cca. 500 de m de punctele de frontieră și sunt deschise non- stop. Punctele de vânzare confirmate la ora actuală sunt următoarele:

carte verde

II. Posesorii de (auto)vehicule înmatriculate în Belarus și Federația Rusă care doresc să circule cu acestea pe teritoriul României, sunt obligați fie să dețină o Asigurare de frontieră valabilă încheiată într-un stat din SEE sau în Elveția, fie să încheie o Asigurare de frontieră în România. În prezent, în România, încheie asigurări de frontieră societatea Omniasig.

Documentul „Carte Verde” reprezintă de fapt un certificat internațional de asigurare în baza căruia, proprietarul/utilizatorul/conducătorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat, este asigurat în privința răspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, în conformitate cu legislația fiecărui stat pentru care documentul de asigurare este valabil.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Restricţii de circulaţie pe DN 1, la pentru lucrări la podul peste râul Doftana

FUSO NOMADPro. Muncă în natură

 

 

 

Adaugati comentariu