bonus-malus
Home Administrare flote Asigurări Şoferii prudenţi îşi vor păstra bonificaţia bonus-malus timp de 3 ani, chiar dacă îşi schimbă maşina. Proiect

Şoferii prudenţi îşi vor păstra bonificaţia bonus-malus timp de 3 ani, chiar dacă îşi schimbă maşina. Proiect

Şoferii disciplinaţi îşi vor putea păstra bonificaţia bonus-malus timp de 3 ani de la încheierea ultimei poliţe de asigurare RCA, chiar dacă îşi schimbă maşina, potrivit unei iniţiative legislative depusă de senatorul Cristi Berea.

Potrivit acestuia, șoferii prudenţi vor putea beneficia astfel de preţuri mai mici la asigurarea RCA, timp de 3 ani, pe baza bonificaţiilor oferite prin acest mecanism.

În prezent, bonificaţia obţinută de şoferi prin sistemul bonus-malus este anulată în momentul în care îşi schimbă autovehiculul. Transferul clasei bonus-malus este posibilă doar pentru persoane juridice.

„Sistemul bonus-malus este un mecanism prin care şoferii prudenţi şi disciplinaţi primesc o reducere de preţ pentru asigurarea RCA. Raţiunea acordării acestui beneficiu nu are legătură cu autovehiculul deţinut, ci cu aptitudinile de a șofa şi cu prudenţa în trafic. Astfel, acesta nu ar trebui retras în momentul în care se schimbă vehiculul. Un şofer este disciplinat, atent şi precaut indiferent de maşină pe care o conduce, iar comportamentul responsabil trebuie încurajat şi răsplătit”, a explicat senatorul Cristi Berea.

Potrivit legislației în vigoare, Legea nr. 132/ 2017 și Norma ASF nr. 20/2017, bonus-malus este un sistem prin care șoferii sunt incluși pe o scală de clase de bonificare sau penalizare, în funcție de comportamentul din trafic. Există 17 clase bonus-malus: clasa inițială B0, opt clase bonus (B1-B8) și opt clase malus (M1-M8).

Sistemul bonus malus se bazează pe o idee simplă: recompensează șoferii care conduc responsabil și îi penalizează pe cei care provoacă daune. În cazul în care se conduce prudent și nu sunt provocate accidente, se pot obține reduceri de până la 50% din prețul pentru asigurarea RCA. Acest sistem este format din două părți:

– Bonus (B) – clasa de bonus prin care poți obține reduceri la prețul asigurării RCA;

– Malus (M) – clasa de malus care duce la creșterea prețului asigurării RCA.

Coeficienții bonus-malus

B8 – 50%
B7 – 40%
B6 – 30%
B5 – 25%
B4 – 20%
B3 – 15%
B2 – 10%
B1 – 5%
B0 – 0% (preț de bază)
M1 + 10%
M2 + 20%
M3 + 30%
M4 + 40%
M5 + 50%
M6 + 65%
M7 + 70%
M8 + 80%

Reducerea maximă (bonusul) de care un asigurat poate beneficia este de 50%, în timp ce penalizarea maximă (malusul) care poate fi aplicată este de 80%. La stabilirea unui malus contează data plăţii daunei şi nu data producerii acesteia, sau persoana care a condus vehiculul.

De regulă, clasa de bonus malus se schimbă în fiecare an, în funcție de prezența sau absența accidentelor în anul anterior. Dacă nu s-a produs o daună în trafic în anul anterior, șoferul va avansa cu o clasă.

În momentul în care se încheie prima oară o asigurare RCA, se pleacă de la clasa B0, iar pentru a beneficia de reducerea maximă, este nevoie să treacă minimum opt ani consecutivi fără accident.

Pe de altă parte, dacă sunt provocate accidente, șoferul este penalizat cu două clase pentru fiecare incident. De exemplu, pentru un accident în anul calendaristic anterior, va fi sancționat cu două clase în anul următor.

 

 

CITEȘTE ȘI:

De la 1 iunie, nu mai pot fi încheiate asigurări Carte Verde pentru Belarus și Federația Rusă

Restricţii de circulaţie pe DN 1, la pentru lucrări la podul peste râul Doftana

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

șoferi
Asigurări

8 din 10 șoferi vor să știe cât a fost valoarea despăgubirii achitate

8 din 10 șoferi (81%) și-ar dori ca, în cazul în care...

creditorii de asigurări
Asigurări

FGA a făcut plăți de 1,86 mld. lei pentru creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins

Fondul de Garanatare a Asiguraților (FGA) a instrumentat un număr de 193.067...

Asigurări

Cum să economisești bani la achiziționarea unei polițe RCA

Piața asigurărilor auto din România a fost martora unei creșteri notabile a...

RCA
Asigurări

Ce cred românii despre factorii care influențează costul polițelor RCA

Aproape 7 din 10 șoferi români sunt conștienți că numărul accidentelor rutiere...