De ce se scumpesc poliţele auto pentru flote?

Poliţele auto pentru flote se scumpesc într-un ritm rapid, un fapt înregistrat nu numai de parcurile de vehicule cu pierderi substanţiale pe acest segment, ci, într-o oarecare măsură, şi de cele cu un istoric foarte bun al daunelor.



Mazars

În general, companiile care şi-au externalizat administrarea flotei auto au mai puţine problemele legate de asigurarea autovehiculelor, în comparaţie cu acelea care au preferat managmentul in-house. Şi asta pentru că una dintre misiunile celor care au preluat autovehiculele în administrare este de a monitoriza şi de a realiza periodic rapoarte privind rata de frecvenţă a accidentelor şi rata de daunalitate, adică raportul dintre ceea ce a fost plătit asigurătorului sub formă de primă şi ceea ce a cheltuit societatea de asigurare pentru reparaţia maşinii. Nu de puţine ori se constantă că, de exemplu, 20% dintre utilizatorii autovehiculelor dintr-o companie determină 80% din cheltuieli. În astfel de situaţii, în care există dezechilibre majore, firmele specializate în managementul flotelor propun planuri de măsuri pentru reducerea daunalităţii sau chiar pentru updatarea preţului poliţei CASCO.

În celelalte cazuri, în care administrarea parcului auto este internalizată şi managementul riscului nu reprezintă o prioritate, administratorii de flote îşi pot minimiza cheltuielile generate de utilizarea autovehiculelor prin intermediul consultanţilor în asigurări. Rolul lor este de tocmai acela de a identifica riscurile şi, funcţie de acestea, poliţa auto optimă.

Dincolo de toate acestea, o analiză realizată de compania de administrare de flote FleetLogistics, membră a TUV SUD Group şi prezentă în peste 50 de ţări, inclusiv în România, arată că poliţele auto pentru flote se scumpesc într-un ritm rapid, un fapt înregistrat nu numai de parcurile de vehicule cu daunalitate mare, ci şi de cele cu un istoric foarte bun din punctul de al incidentelor.

Cauzele principale ale scumpirii poliţelor auto

Potrivit consultanţilor de la FleetLogistics, în spatele creşterii costului total al asigurării se află nu mai puţin de trei factori principali:

1. Cerinţele de capital: Elementul care a declanşat imediat creşterea primelor este reglementarea Solvency 2. După cum se ştie, acesta este echivalentul în piaţa de profil a Basel 2 pentru sistemul bancar şi obligă asigurătorii să menţină peste 50% din capital în active cu randament scăzut (dar mai puţin riscante). În aceste condiţii, pentru a-şi menţine rentabilitatea capitalului propriu, asigurătorii fie au majorat primele, fie au redus, în cadrul business-ului, segmentul auto.

2. Costurile pentru vătămare corporală: Teoretic, cum speranţa de viaţă este în creştere, costurile sporesc în condiţiile în care se consideră că o persoană lezată într-un accident de maşină poate avea nevoie de îngrijire şi sprijin mai mult timp pe parcursul vieţii. În plus, progresele în domeniul ştiinţei medicale oferă mai multe opţiuni de tratament care, de asemenea, cresc valoarea solicitărilor de daune pentru vătămări corporale.

3. Tehnologia complicată a maşinilor: Motorizările cu propulsii alternative şi calculatoare din ce în ce mai avansate, măresc atât costul pieselor de schimb, cât şi pe cel al echipamentelor pentru reparaţii.
“Aceste tendinţe pe termen lung au condus la creşteri semnificative ale primelor şi se preconizează că vor continua şi după 2017. Primele scumpiri accentuate ale primelor de asigurare au început să apară la jumătatea anului trecut”, spun consultanţii FleetLogistics.

Potrivit acestora, ritmurile de creştere ale primelor sunt diferite de la ţară la ţară şi de la companie la companie. Deşi în unele regiuni, scumpirile au variat de la 5% lunar la 30% pe an, majorarea valorii poliţelor auto a fost, în medie, de 10%/companie. Au fost, însă, şi cazuri în care valoarea acestora a înregistrat un avans de 100%, adică s-a dublat.

“Cum tendinţele care cauzează aceste scumpiri nu sunt susceptibile de a se diminua, ne aşteptăm ca primele să continue să crească, în condiţiile în care un război al preţurilor este mult mai puţin probabil să se întâmple”, adaugă reprezentanţii companiei de administrare de flote.

Cum pot fi reduse costurile?

Reprezentanţii FleetLogistics spun că există trei măsuri care, în general, sunt considerate eficiente în reducerea costurilor daunelor.

Big data: Cu ajutorul internetului şi al telefoanelor inteligente, capacitatea de a colecta date despre profilurile de risc sau despre accidente a crescut exponenţial. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, aceste informaţii nu sunt utilizate în mod activ de către furnizori sau asigurători pentru a înţelege mai bine cauzele principale ale accidentelor şi pentru a pune în aplicare politici care să prevină sau să scadă costurile daunelor.

Programele de siguranţă rutieră: Este un fapt recunoscut că din ce în ce mai multţi proprietari şi administratori de flotă implementează programe de siguranţă rutieră, în timp ce sistemele telematicele au devenit vitale pentru companiile de transport de marfă. Cu toate acestea, preocupările privind confidenţialitatea şi protecţia datelor rămân încă un obstacol major pentru adoptarea pe scarp largă a unor astfel de programe.

Asistenţa şoferului: Vehiculele sunt din ce în ce mai bine echipate cu sisteme de asistenţă pentru şofer – ABS, senzori de parcare etc. Cu toate acestea, consultaţii FleetLogistics spun că nu există dovezi clare că utilizarea acestora conduce la scăderea costurilor cu daunele.

 

Cum arată asiguraţii “buni”?

Bazându-se pe un portofoliu de peste 180.000 de vehicule aflate în administrare, reprezentanţii FleetLogistics spun că firmele cu cele mai mici costuri ale daunelor au trei caracteristici comune.

  • Conştientizează tendinţele care determină majorarea primelor. Acest fapt permite companiei să-şi negocieze inteligent contractele de asigurare auto şi să-şi menţină mult timp acelaşi nivel al primelor.
  • Au o perspectivă clară atât asupra daunalităţii proprii, cât şi în comparaţie cu aceea a companiilor concurente.
  • Adoptă corect iniţiativele de reducere a costurilor. Cele mai reuşite exerciţii de reducere a costurilor sunt cele puternic susţinute la nivelul executiv superior, sunt integrate în practica de zi cu zi a business-ului şi sunt legate de evaluarea generală a performanţelor personalului.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, iunie 2017)

Adaugati comentariu