Advertisement

permisele de conducere
Home Administrare flote Juridic Cursurile de pregătire pentru permisul auto au valabilitatea prelungită

Cursurile de pregătire pentru permisul auto au valabilitatea prelungită

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a prelungit valabilitatea cursurilor de pregătire teoretică şi practică pentru permisul auto, cu echivalentul perioadei în care a fost instituită starea de urgenţă.

Astfel, a fost adoptat un act normativ pentru completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier (OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.

A fost introdus un nou articol, 361, care prevede:

(1) „Valabilitatea cursului de pregătire teoretică şi practică se prelungeşte cu echivalentul perioadei în care a acţionat starea de urgenţă, de asediu, de mobilizare, de alertă sau de război, care a avut ca efect suspendarea activităţii de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere”.

(2) Atunci când valabilitatea cursului de pregătire teoretică şi practică prevăzută la art. 36 expiră pe durata stării de urgenţă, de asediu, de mobilizare, de alertă sau de război, la încetarea stării
respective se acordă o nouă valabilitate cursului, echivalentă cu perioada care a atras suspendarea activităţii de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere.”

În noua Hotărâre se mai specifică:

„Art.361 alin.(2) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător şi pentru cursurile de pregătire
teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere, a căror valabilitate a expirat în perioada stării de urgenţă stabilită prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe
teritoriul României”.

Până în prezent, valabilitatea cursului de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului de conducere era de 1 an de la data absolvirii, însă examenele au fost suspendate pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Astfel, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, la art. 36. se prevede:
(1) Rezultatul examinării la proba teoretică şi la proba practică se consemnează prin calificativul „admis” sau „respins”.
(2) Persoana declarată „admis” la proba teoretică dar care nu se prezintă la proba practică de conducere a vehiculului în traseu, într-un termen de cel mult un an de zile de la data absolvirii cursurilor este declarată „respins”, urmând să efectueze un nou curs de pregătire.
(3) Persoana declarată „respins” se poate programa la un nou examen după cel puţin 15 zile de la data la care a fost declarată „respins”, dar nu mai târziu de un an de zile de la absolvirea cursurilor, în caz contrar urmând să efectueze un nou curs de pregătire.

 

CITEȘTE ȘI:

4 noi pasaje supraterane în Capitală, în zona bd. Theodor Pallady – Autostrada A2

Bosch continuă investițiile în România. Rezultatele financiare pentru 2019

Istoria companiei Mazda Motor Corporation pe scurt

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

PPE
Juridic

PPE intenționează să revizuiască interdicția privind vânzările de vehicule termice din 2035

Cel mai mare și mai vechi grup parlamentar din Parlamentul European, Partidul...