Mașina personală
Home Administrare flote Juridic Cum se evită suspendarea înmatriculării? Aplicaţia pentru verificare

Cum se evită suspendarea înmatriculării? Aplicaţia pentru verificare

Începând cu data de 20 mai 2018, intră în vigoare prevederile O.G. nr. 14/2017 privind suspendarea înmatriculării vehiculelor.

Pe scurt, suspendarea înmatriculării va opera în următoarele situaţii:

1) în cazul anulării sau expirării valabilităţii I.T.P. (inspecţia tehnică periodică);

2) în cazul netranscrierii transmiterii dreptului de proprietate a vehiculului de către noul proprietar în termenul prevăzut de lege de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului (90 de zile de la data înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare).

DE REŢINUT. Pentru evitarea aplicării sancţiunilor contravenţionale prevăzute de lege (amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcilor cu numărul de înmatriculare), se recomandă:

  1. să verificaţi data la care expiră inspecţia tehnică periodică şi să o efectuaţi în termenul înscris pe certificatul de înmatriculare (data valabilităţii fiind comunicată automat de către Registrul Auto Român şi preluată în aceeaşi manieră în sistemul de evidenţă al DRPCIV).
  2. să vă asiguraţi că, în cazul în care achiziţionaţi un vehicul, îl veţi transcrie în  următoarele 90 de zile pe numele dumneavoastră. Este recomandabil să verificaţi cu  atenţie data întocmirii contractului de vânzare cumpărare sau în situaţia în care il  achiziţionaţi de la o altă persoană decât proprietarul acestuia, data vânzării sale  iniţiale.

IMPORTANT. Pentru a verifica starea înmatriculării vehiculului, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor vă pune la dispoziţie pe site-ul propriu, la adresa https://www.drpciv.ro/services.html?linkIframe=inmatriculareMasina (secţiunea servicii online – stare înmatriculare) o aplicaţie prin intermediul căreia aveţi posibilitatea de a verifica în timp real dacă înmatricularea este suspendată sau validă.

Noile reglementări

Conceptul de suspendare a înmatriculării vizează strict o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public şi nu presupune anularea înmatriculării.

Şoferii care vor circula în continuare cu o astfel de maşină riscă atât o amendă pentru lipsa Inspecţiei Tehnice Periodice valabile, cât şi una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei. În prezent, conducerea pe drumurile publice a unui automobil care are ITP-ul expirat poate aduce sancţionarea cu cel puţin nouă şi cel mult 20 de puncte-amendă, adică o amendă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Ordonanţa (OG 14/2017), care intră în vigoare din data de 20 mai 2018, prevede că maşina va figura în continuare înmatriculată pe numele proprietarului sau al deţinătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, dar, în dreptul său, va fi făcută o menţiune de suspendare a înmatriculării.

„Operaţiunea administrativă de suspendare a înmatriculării vehiculului nu exonerează proprietarul acestuia de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului local. Suspendarea înmatriculării nu conduce la suspendarea plăţii impozitului asupra mijlocului de transport sau la nedatorarea impozitului pe mijlocul de transport”, precizează reprezentanţii Guvernului.

Conform actului normativ, înmatricularea vehiculului se suspendă de drept când noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii acestuia, precum şi în cazul în care intervine expirarea sau anularea inspecţiei tehnice periodice.

Totodată, actul normativ prevede instituirea unui mecanism potrivit căruia, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidenţele autorităţilor competente de înmatriculare simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru
realizarea acestei operaţiuni, noul proprietar va fi obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

În cadrul acestui mecanism, organul fiscal (administraţiile financiare) care operează scoaterea autovehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar va avea obligaţia de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informaţii prevăzut de reglementările în materie fiscală în termen de cinci zile lucrătoare autorităţii competente de înmatriculare.

Radierea din oficiu

Printr-o altă modificare adusă OUG 195/2002 se instituie reglementarea radierii din oficiu a vehiculelor în urma notificării primite de la autorităţile competente din ţară sau din celelalte state membre UE, precum şi de la persoanele juridice autorizate, care atestă faptul că vehiculul a fost definitiv scos din uz.

„În cazul radierii vehiculului în aceste condiţii, autoritatea competentă îl va informa pe titularul certificatului deînmatriculare cu privire la efectuarea acestei operaţiuni în termen de 30 de zile de la radiere”, precizează reprezentanţii Guvernului.

Prin noua ordonanţă se stabileşte dreptul de acces al Poliţiei Rutiere la Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate în scopul verificării efectuării inspecţiei tehnice periodice, respectiv a valabilităţii acesteia.

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor este autorizată să facă schimb de date cu autorităţile competente de înmatriculare din statele membre ale UE, prin obţinerea, respectiv furnizarea datelor necesare, în scopul verificării statutului legal al vehiculului în statul în care a fost înmatriculat anterior, în cazul în care există îndoieli asupra situaţiei reale sau juridice a acestuia.Verificarea împreună cu autorităţile competente de înmatriculare din statele membre ale UE se poate realiza inclusiv prin utilizarea unei platforme informatice în scopul facilitării schimbului de informaţii.

Ordonanţa 14/2017, de modificare a Codului Rutier, transpune în legislaţia naţională unele prevederi din Directiva 2014/46/UE. Aceasta se referă atât la regimul menţinerii vehiculelor într-o stare sigură şi acceptabilă din punct de vedere al mediului, prin intermediul inspecţiilor tehnice periodice şi controalelor tehnice în trafic, cât şi la procedura de înmatriculare a vehiculelor care să permită suspendarea autorizării de a folosi în traficul rutier un vehicul care constituie un risc imediat pentru siguranţa rutieră.

Alte măsuri administrative

OG 14/2017 introduce şi alte patru măsuri administrative ce vizează:

  • înscrierea de către autoritatile competente de înmatriculare a datelor de identificare a vehiculului şi a datelor de identificare a proprietarului/deţinătorului mandatat în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate;
  • stabilirea datelor de identificare a proprietarului/deţinătorului mandatat care se înscriu în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate;
  • înscrierea în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate a datelor de identificare a titularului permisului de conducere românesc de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor;
  • instituirea pierderii valabilităţii permiselor de conducere româneşti care au fost preschimbate cu documentele similare în alte state.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

influenţa drogurilor
Juridic

Șoferii aflați sub influenţa drogurilor sau alcoolului nu vor mai putea conduce timp de 10 ani. Proiect

Un proiect legislativ destinat combaterii traficului de droguri prevede și interzicerea dreptului...

autoturisme
Juridic

Noile măsuri fiscale. Cum vor fi limitate cheltuielile cu autoturisme și consumul de carburați în instituțiile de stat

În cadrul Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare...

abonamente
Juridic

În sectorul 3, conducătorii auto pot achiziționa abonamente pentru parcare pe timp de zi

Din 15 septembrie, conducătorii auto au posibilitatea de a achiziționa abonamente lunare...

China
Flotă verdeJuridic

CE va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice din China

Comisia Europeană (CE) va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice care...