Advertisement

lipsa roviniete
Home Administrare flote Fiscalitate Cum rezolvi neplata rovinietei

Cum rezolvi neplata rovinietei

Pentru lipsa unei roviniete valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În cazul în care şoferul nu este anunţat în termenul prevăzut de lege, contravenţia se prescrie.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 9 din Ordonanţa Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri naţionale din România. Actul normativ a fost adoptat anterior de Senat, iar acum se află la promulgare.

Potrivit proiectului de lege adoptat, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunica contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.

Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei şi peajului.

Modificarea legislativă privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile nationale din Romania se impune deoarece norma nu era suficient de clară, iar instanţele interpretau diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei.

„Erau sancţionaţi de mai multe ori conducători auto în intervalul în care CNAIR, în situaţia de faţă, era obligată să transmită acel proces-verbal. Întârziau nepermis de mult, nu transmiteau proces-verbal şi în continuare primeau amenzi pe bandî rulantî. Instanţele erau sesizate şi de aici am pornit cu iniţiativa – foarte multe procese pe rol. Noi nu am faăcut altceva decat sa punem în acord această hotărâre cu legislaţia”, a explicat deputatul Lucian Bode.

Acesta a adăugat că aplicarea sancţiunii se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. De asemenea, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se transmite obligatoriu în doua luni, iar în intervalul de la data săvârşirii contravenţiei şi pânâ la data comunicării procesului-verbal nu se mai poate aplica altă sancţiune.

În cazul în care şoferul nu este anunţat în termenul prevăzut de lege ca a primit această amendă, contravenţia se prescrie.

„În momentul în care trec cele patru luni de zile, lucrurile sunt foarte clare. Dacă în patru luni de zile nu este anunţat, se prescrie respectiva contravenţie. În condiţii normale, interpretând modificările despre care vorbim, respectiva contravenţie nu este valabilă dacă nu este comunicată în termenul stabilit de legiuitor”, a menţionat deputatul.

Legea va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tva
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA

Azi, 5 septembrie 2024, companiile înregistrate în scopuri de TVA au primit,...

Canada
Fiscalitate

Canada introduce taxe vamale suplimentare de 100% la importurile de mașini electrice din China

Canada a decisă să introducă taxe vamale suplimentare de 100% la importurile...

china
Fiscalitate

Comisia Europeană a anunțat propunerile de taxe de import definitive pentru mașinile electrice produse în China

Comisia Europeană a anunțat, marți, propunerile de taxe de import definitive pentru...

biodiesel
CarburanţiFiscalitate

După mașinile electrice, Comisia Europeană va taxa și biodieselul importat din China

După ce a introdus taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești, Comisia...