Există comercianți de automobile second-hand și țepari. Asta este binecunoscut de toată lumea. Tocmai de aceea lumea a început să-i divizeze în vorbirea uzuală între “dealeri” și “samsari”.
Gata! Te-ai hotărât să îți schimbi mașina dar nu ai bani de una nouă, cu toate opțiunile pe care le-i vrea. Alternativa este piața vehiculelor de ocazie. La capitolul mașinilor de ocazie există câteva surse de unde se informează românul: pe site-urile de anunțuri generale, pe site-urile specializate pe vehicule second-hand și, nu în ultimul rând, pe la dealerii de mașini noi care, de cele mai multe ori, au un parc de vehicule rulate preluate ca avans pentru mașini noi. Desigur, cele mai sigure la achiziție sunt cele cumpărate de la aceștia din urmă. De cele mai multe ori oferă și o garanție reală de câteva luni, un an sau mai mult, în funcție de ce garanție restantă mai avea mașina. Desigur, sunt mai scumpe decât de pe net, dar sunt și cele mai sigure la achiziție.
Vânzători și samsari
Majoritatea celor care vor să-și vândă mașinile o vor posta pe internet cu fotografii mai bune sau mai proaste, în funcție de ce telefoane au și cum se pricep. Aici vei vedea prima diferență: majoritatea celor care au fotografii bune, din toate unghiurile, cu mașina impecabil de curată la interior ar trebui să îți ridice suspiciuni. Cei care-și vând mașinile de regulă merg cu ele și, automat, interioarele nu vor fi chiar curate și lipsite de orice fel de obiecte personale uitate în cadru. Aceștia sunt vânzători neprofesioniști, care nu fac din vânzarea mașinii personale o afacere. Desigur, sunt și mulți țepari care afișează poze de acest gen din indolență, nepricepere sau chiar intenționat. Dacă e cheia în contact la poza cu interiorul vezi dacă are și un breloc. Cele fără breloc sunt mai practice când ai mai multe mașini la vânzare…
Mai multe sfaturi poți găsi aici
Comentați?