Cum să prelungeşti durata de viaţă a anvelopelor

Locul unde depozităm anvelopele de vară este foarte important. Potrivit experţilor, temperatura de depozitare corectă este cel mai important factor. Astfel, durata de viaţă a unei anvelope se poate prelungi  şi prin protejarea împotriva umidităţii, substanţelor chimice şi radiaţiilor UV. Un hotel de anvelope este cea mai bună alegere.
Nokian Tyres

Unde ar trebui depozitate anvelopele de vară? În garaj, la subsol, pe balcon sau afară? Martin Dražík, manager de produs pentru Nokian Tyres Central Europe, este de părere că temperatura de depozitare este cel mai important factor.

„În trecut, unii oameni obişnuiau să păstreze anvelopele în apropierea cazanelor de încălzire centrală. Un astfel de loc este prea fierbinte, iar căldura va avea un efect advers asupra compuşilor de cauciuc. Anvelopa va începe să se usuce, se va întări şi vor apărea fisuri. Poate chiar să şi ardă. Locul ideal pentru depozitarea anvelopelor este un spaţiu răcoros, cu temperatura sub 15ºC, în care anvelopele rămân uscate. Sunt de preferat spaţiile întunecate protejate de lumina soarelui, deoarece radiaţiile UV vor reduce durabilitatea anvelopei”, explică Martin Dražík.

Hotelurile de anvelope rezolvă problema de depozitare

O soluţie din ce în ce mai frecventă este depozitarea anvelopelor într-un hotel de anvelope, deoarece acest lucru permite spaţiului de stocare să aibă şi alte utilizări. Un hotel de anvelope poate fi o soluţie simplă în cazurile în care, de exemplu, cooperativele imobiliare interzic depozitarea anvelopelor din cauza riscului de incendiu. Într-un hotel de anvelope, acestea sunt verificate, spălate şi ajustate de profesionişti.

„Depozitarea anvelopelor în condiţii corecte va prelungi durata lor de viaţă.”, subliniază Dražík.

O anvelopă bine întreţinută, de înaltă calitate, va dura până la şase ani. Anvelopele fabricate acum mai bine de zece ani, nu ar mai trebui să fie folosite.

Data fabricaţiei este un număr de patru cifre marcat pe anvelopă: primele două cifre indică săptămâna de fabricaţie, iar ultimele două indică anul.

Un loc de depozitare necorespunzător poate deteriora anvelopele într-un singur anotimp, fără a mai putea fi reparate.

Spălarea anvelopelor cu jet puternic de apă le poate deteriora

Recomandările de depozitare pentru anvelopele de iarnă şi de vară sunt similare. Înainte de a vă depozita anvelopele, este bine să le spălaţi şi să le clătiţi cu grijă. Îndepărtaţi pietrele mai mari din caneluri şi verificaţi dacă suprafaţa de rulare şi pereţii laterali prezintă fisuri sau umflături anormale.

„Când spălaţi anvelopele, ţineţi jetul de apă departe de anvelopă, deoarece este posibil să desfaceţi cauciucul de materialul de sub el. Acest lucru poate cauza ruperea anvelopei odată ce este utilizată din nou”, spune Martin Dražík.

Înainte de a depozita anvelopele, asiguraţi-vă că acestea sunt complet uscate. Anvelopele nu trebuie să intre în contact cu uleiuri, solvenţi sau alte substanţe chimice de la locul de depozitare. Dacă este necesar, puteţi achiziţiona saci pentru protecţie.

Anvelopele nu trebuie să se afle sub încărcături şi tensiune; cu alte cuvinte, nu ar trebui să stivuiţi alte lucruri peste anvelope.

„Când aşezam anvelopele una peste alta, presiunea poate fi ridicată uşor înainte de depozitare, deoarece anvelopa de dedesubt suportă o încărcătură destul de grea.”, spune Dražík.

Depozitarea anvelopelor, pe scurt

  • Verificaţi vechimea anvelopelor şi achiziţionaţi altele noi cel mai târziu la fiecare 6-10 ani
  • Verificaţi starea suprafeţei de rulare şi îndepărtaţi pietrele mai mari din caneluri
  • Spălaţi anvelopele şi lăsaţi-le să se usuce complet înainte de depozitare
  • Păstraţi anvelopele într-un loc răcoros şi uscat
  • Protejaţi anvelopele împotriva luminii solare şi a substanţelor chimice

Nokian Tyres este cel mai nordic producător de anvelope din lume şi una dintre cele mai sustenabile companii din industrie. În 2017, cifra de afaceri netă a companiei a fost de aproape 1,6 miliarde euro, iar numărul angajaţilor a fost de aproximativ 4.600. Nokian Tyres este listată la Nasdaq Helsinki Ltd.

 

Adaugati comentariu