Ce mașini și-au cumpărat ministerele în ultimii 6 ani

Ministerele care compun Guvernul României au achiziţionat peste 10.000 de maşini în ultimii șase ani. Cifra pare foarte mare, însă ea include programul de dotare a structurilor MAI, cu 9.000 de vehicule şi ale Apărării, cu alte 930 de vehicule.

Flota de maşini achiziţionată de ministere în ultimii şase ani numără 10.233 de autovehicule, marea majoritate fiind modelele naţionale Dacia Logan şi Duster.

Dintre toate cele 23 de instituţii analizate, singura ce nu şi-a cumpărat niciun mijloc de transport este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În schimb, cel mai mare program de achiziţii a fost derulat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care a completat flota structurilor specializate cu aproximativ 9.000 de autovehicule, în valoare de aproximativ 750 mil. lei (160 mil. euro), finanţarea fiind obţinută atât din fonduri bugetare, cât şi din fonduri europene. Printre modelele recepţionate se numără Dacia Logan, Dacia Duster, Dacia Dokker, VW Polo, VW Passat, VW Caddy Furgon, VW Transporter, VW Crafter, Peugeot Boxer, Citroen Jumper, Opel Vivaro, Opel Movano, Ford Transit, Iveco Daily, Mercedes Benz Sprinter, Mercedes Vito, camioane (Iveco, Man, Mercedes şi Renault), BMW Xl, BMW X5, BMW 750d Sedan, Audi A6 şi Audi A8.

Ca dimensiune a flotei achiziţionate în ultimii şase ani, pe locul II se plaseză Ministerul Apărării Naţionale, cu 930 de vehicule noi, non-militare. Dintre acestea, 343 de unităţi sunt maşini de oraş, iar 587 de unităţi sunt maşini de teren, autobuze, microbuze şi autoutilitare. Valoarea totală se ridică la 114,6 mil. lei (aproape 25 mil. euro),  modelele provenind de la o serie de constructori auto precum Citroen, Dacia (Logan, Duster, Lodgy), Fiat, Mercedes, Renault, Toyota şi Volkswagen. Un lucru de remarcat la achiziţiile Ministerului Apărării este faptul că iniţiativa de înnoire a parcului auto este corelată cu „Programul de reînnoire a parcului auto naţional pentru persoane juridice – RABLA”, în mod special a celor aflate într-o stare precară, cu resursa tehnică depăşită de mai multe ori şi care prezintă riscuri în utilizare.

După cum arătam şi la început, MAI şi Ministerul Apărării au beneficiat de programe de dotare speciale şi, după cum se va vedea în continuare, ele reprezintă, în pesidajul ministerial românesc, excepţii ca număr de achiziţii realizate. Astfel, dintre celelalte instituţii aflate pe lista noastră, Ministerul Agriculturii are cea mai mare flotă reînnoită, de 74 de maşini, pentru care a plătit 6,7 mil. lei (1,5 mil. euro). Valoarea relativ mică a noilor autovehicule se explică prin faptul că doar 14 au fost achiziţionate din fonduri bugetare (8 Skoda Octavia Ambition 1,6 TDI şi 6 Dacia Duster Laureate 1,5 dCi 4×4). Restul au fost obţinute din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (12 Volkswagen Jetta 1,6 TDi şi 6 Dacia Duster Laureate 1,5 dCi 4×4) şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (42 Dacia Duster Laureate 1,5 dCi 4×4).

Reînfiinţat de abia în 2017, Ministerul Turismului nu a derulat achiziţii decât în ultimii doi ani. Astfel, flota cea nouă a instituţiei, în valoare de 2,3 mil. lei (aproximativ 500.000 de euro), numără 35 de vehicule (10 Dacia Duster Laureate 1,6 4×4 şi 25 Dacia Duster Laureate 1,5 dCI 4×4). Potrivit autorităţii, vehiculele sunt utilizate atât pentru activităţile derulate de Direcţia Control, Direcţia Autorizare şi Monitorizare şi de reprezentanţele cu sediul în ţară, cât şi pentru activităţile ministerului.

La Ministerul Transporturilor, flota a fost reînnnoită cu 30 de vehicule, valoarea lor totală fiind de 2,4 mil lei (530.000 euro). Marea lor majoritate au fost achiziţionate prin intermediul programului Rabla – 5 Ford B-Max, 12 Dacia Duster, 4 Renault Megane; alte 7 Dacia Duster au intrat în dotarea instituţiei prin preluarea Organismului Intermediar pentru Transport, iar 1 Dacia Duster a fost achiziţionată pentru proiectul „Sistemul inteligent de avertizare timpurie pentru riscurile asociate transportului rutier”.

Adaugati comentariu