Advertisement
kilometraj
Home Piaţa auto Auto rulate Cum pot fi depistate fraudele de kilometraj. Recomandările RAR

Cum pot fi depistate fraudele de kilometraj. Recomandările RAR

Sub protecția anonimatului pe care îl oferă internetul, o mulțime de site-uri de anunțuri sunt inundate de ofertele celor care știu să modifice kilometrajul vehiculelor. Astfel de fraude sunt greu de detectat și cumpărătorii mașinilor „întinerite” din soft află de intervenție de cele mai multe ori prea târziu – după ce au dat banii și ajung în reprezentanțele RAR sau într-o stație de inspecție tehnică periodică. Cum să faceți să nu fiți păcăliți? RAR oferă câteva sfaturi care ar putea ajuta la depistarea eventualelor fraude de kilometraj.

Modificarea kilometrajului este o practică foarte des întâlnită. Se estimează că, în Germania, fiecare a treia mașină second hand vândută a avut intervenții la odometru și că în România 3 din 4 vehicule second hand trec prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piață.

În aceste condiții, reprezentanții RAR spun că, la achiziția unei mașini second hand, este nevoie de mai mult decât o probă de condus și de perfectarea actelor. Iată 4 sfaturi care ar putea ajuta la depistarea eventualelor fraude de kilometraj.

– Verificați vizual vehiculul și insistați pe detalii. Volanul, maneta frânei de mână, pedala de accelerație, frâna sau ambreiajul cu urme excesive de uzură ar trebui să vă ducă cu gândul la un număr mare de kilometri parcurși de vehicul. Aceleași semne de întrebare să vi le puneți și dacă vedeți un vehicul fabricat recent și cu foarte puțini kilometri la bord, dar care nu mai are anvelopele originale sau acestea sunt uzate excesiv.

– Cereți cartea de service, de unde puteți afla la ce interval s-au făcut reviziile, ce reparații s-au făcut la vehicul și, bineînțeles, care a fost evoluția kilometrajului. Cum însă pe internet se vând și cărți de service false, gata ștampilate, puteți să le confruntați cu baza de date proprie pe care unii importatori o pun la dispoziție, contra cost.

– Solicitați cât mai multe acte: contractul de vânzare-cumpărare, facturi, certificatul de inspecție tehnică periodică.

– Verificați pe site-ul Registrului Auto Român www.rarom.ro „cazierul” vehiculului de care sunteți interesat. Aplicația „ISTORIC VEHICUL” oferă gratuit informații referitoare la activitățile derulate la RAR, numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare și valabilitatea inspecției tehnice periodice.

Condiția pentru ca un vehicul să poată fi verificat pe site-ul www.rarom.ro este ca acesta să fi trecut cel puțin odată pe la RAR.

 

CITEȘTE ȘI:

Adler Pelzer Automotive a preluat o divizie a grupului Faurecia

Doar 10% din costurile serviciului de transport public sunt acoperite de încasări în Regiunea București – Ilfov

BAAR: Creștere de 7,5% a costului mediu de reparaţie pentru autovehiculele asigurate RCA

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Fraudă
Auto rulate

Fraudă de 15 milioane de euro în comerţul cu autoturisme second hand

Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare...

mașini second hand
Auto rulate

Top 5 mașini second hand care se vând cel mai rapid

Mii de mașini second hand apar zilnic pe portalurile de anunțuri din...

autovehicule second-hand
Auto rulate

Peste 400 de autovehicule second-hand au fost retrase de la comercializare în jud. Prahova

17 comerciați de autovehicule second-hand din Ploiești și alte localități din jud....

Auto rulate

Mașinile rulate tranzacționate prin contracte germane sunt o problemă majoră. Cum poate fi rezolvată?

Multe dintre mașinile rulate provin din Germania, țară care este cel mai...