BAAR: Creștere de 7,5% a costului mediu de reparaţie pentru autovehiculele asigurate RCA

Potrivit unei analize realizate de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), costul de reparaţie al autovehiculelor asigurate RCA a crescut, în medie, cu 7,5% în ultimele şase luni.
reparaţie

În acest context, pe baza calculelor din Programul Audatex şi din analiza costurilor medii ale preţurilor principalelor piese înlocuite, în urma unor evenimente rutiere pentru care s-au deschis dosare de daună de către unităţile reparatoare din România, s-a observat o creştere a costului mediu pe reper pentru fiecare dintre mărcile de autovehicule analizate, respectiv: Volkswagen (+12,9%), Ford (+9,5%), Dacia (+6,3%) şi Opel (+1,3%).

În medie, creşterea preţului unui reper înlocuit intr-un dosar de daună la reparator a crescut cu 7,5%, în luna iunie 2021 faţă de decembrie 2020.

Evoluția prețurilor la reperele uzuale:

dacia

Un alt element urmărit de analiza BAAR a fost modul cum sunt distribuite costurile la reparator, în cazul unui autovehicul avariat şi asigurat cu o poliţă RCA.

Conform BAAR, cea mai mare pondere intr-o reparaţie o deţin piesele înlocuite (67% la reparator autorizat de importator de autovehicule, respectiv 63% la un reparator autorizat RAR), urmată de materialele de vopsitorie (13% la reparator autorizat de un importator de autovehicule, 14% la un reparator autorizat RAR).

În ceea ce priveşte materialele de vopsitorie, analiza BAAR a scos in evidenţă o creştere semnificativă a preţului acestora, respectiv cu 8,6% în luna iulie 2021, faţă de luna iunie 2020, de la 1.077 lei (fără TVA) la 1.170 lei (fără TVA).

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România este o asociaţie profesională care are ca membri toate societăţile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).

 

CITEȘTE ȘI:

ASF a publicat proiectul de modificare a Normei RCA

Peste 4.000 de firme de transport au fost înfiinţate în România, de la începutul anului

Cerere de fonduri europene pentru Varianta de Ocolire a orașului Aleșd

 

 

Adaugati comentariu