Advertisement

RCA
Home Administrare flote Asigurări ASF a publicat proiectul de modificare a Normei RCA

ASF a publicat proiectul de modificare a Normei RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat, în consultare publică, proiectul de modificare a Normei nr 20/2017 privind asigurările auto din România (RCA). Proiectul prevede că tarifele sunt calculate în funcţie de strategia adoptată de către asigurătorul RCA, iar acesta practică aceeaşi primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuţie, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat, indiferent de canalul de distribuţie utilizat.

„Proiectului de Normă pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr 20/2017 are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ ce nu sunt conforme cu prevederile legislaţiei europene şi/sau fac obiectul discuţiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II şi Directiva MTPL a unor dispoziţii ale legislaţiei româneşti referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017”, se menţionează în documentul lansat de ASF în consultare publică.

Potrivit ASF, se are totodată în vedere eliminarea riscului juridic ca prevederile normei sau sancţiunile aplicate de către ASF societăţilor în cazul încălcării acestora să poată fi contestate în faţa instanţelor de judecată şi anulate, în condiţiile date de prevederile art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţia României.

Potrivit proiectului, la articolul 4 alineatul (1), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins: „d) nota de fundamentare, care să cuprindă tarifele de primă pentru primii/următorii 3 ani și metodele actuariale de calcul utilizate pentru stabilirea tarifelor de primă;”. În prezent, Norma 20/2017 prevede la lit. d): „nota de fundamentare care să cuprindă tarifele de primă pentru primii 2 ani și metodele actuariale de calcul utilizate pentru stabilirea tarifelor de primă, potrivit prevederilor art. 11, și o estimare a indicatorilor specifici pentru o perioadă de 5 ani”.

Pe de altă parte, la articolul 10, alineatul (5) se abrogă. In prezent, în acesta se precizează că „În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurâtorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând in considerare riscurile aferente.”

De asemenea, la articolul 11, alineatul (2) se abrogă. Acesta prevede în prezent că „Asigurătorii RCA notifică ASF cu privire la intenția de modificare a tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.”

La articolul 11, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Tarifele de primă practicate sunt certificate de către un actuar avizat de catre ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă cel puțin faptul că: a) tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare; b) calitatea datelor utilizate respectă cerințele menționate de dispozițiile legale în vigoare.”

Conform ASF, „La articolul 11, partea introductivă a alineatului (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: (4) Raportul prevăzut la alin. (3) se transmite asigurătorului RCA în termen de maximum 20 de zile de la punerea în aplicare a tarifelor de primă de către asigurătorul RCA şi conţine detalierea procedurilor efectuate şi a rezultatelor obţinute.”

Tot la articolul 11, „alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins: (5) Raportul prevăzut la alin (3) este însoţit de nota de fundamentare a tarifelor de primă ce conţine cel puţin următoarele: elementele necesare certificării tarifelor de primă de către actuarul avizat de către ASF; detalierea primelor practicate la nivel de segmente omogene; ipotezele utilizate inclusiv cele cu privire la cheltuielile administrative şi de vânzare care includ taxe şi contribuţii; detalierea factorilor de încărcare; coeficienţii de majorare şi/sau corecţie utilizaţi, alte instrumente utilizate la determinarea primei de risc.”

La articolul 11, alineatul (19) se modifică și va avea următorul cuprins: „(19) Tarifele sunt calculate în funcție de strategia adoptată de către asigurătorul RCA.” Țn Norma 20/2017, la acest alineat se precizează că „(11) Prima de asigurare se calculează pentru un an de subscriere, potrivit tarifelor de primă anuale practicate de către asigurătorul RCA.”

La articolul 13, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.”

Totodată, la articolul 34, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins: „(5) Tarifele de primă aferente decontării directe sunt calculate distinct față de tariful de primă RCA.”

Propunerile și observațiile vor fi trimise la adresa reglementare.consultare@asfromania.ro, până la data de 28 august 2021 (inclusiv).

 

CITEȘTE ȘI:

Peste 4.000 de firme de transport au fost înfiinţate în România, de la începutul anului

Cerere de fonduri europene pentru Varianta de Ocolire a orașului Aleșd

Volkswagen Multivan T7 deschide o nouă eră

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

carte verde
AsigurăriMacroeconomieMiscellanea

Documentele Carte Verde, valabile şi pe suport de hârtie, şi în format PDF

Documentele internaționale de asigurare Carte Verde, care se vor emite cu valabilitate...

asigurarea auto
Asigurări

România poate ajunge la Curtea de Justiţie a UE pentru netranspunerea integrală a Directivei privind asigurarea auto

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită avize motivate Bulgariei, Spaniei, Letoniei,...

RCA
Asigurări

Activitățile RCA și CASCO nu mai generează pierderi; Rata combinată a daunei este subunitară

Începând cu anul 2022, activitățile RCA și CASCO par să nu mai...

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Piața RCA a început să scadă, odată cu dispariția polițelor Euroins

Piața asigurărilor auto obligatorii (RCA) a fost în scădere în primul trimestru...