Advertisement

mașini second hand
Home Finanţare Leasing operaţional Cum este depreciată artificial valoarea reziduală a maşinilor

Cum este depreciată artificial valoarea reziduală a maşinilor

Din punctul de vedere al reprezentanţilor New Kopel Group România, rezolvarea trebuie căutată prin modificarea taxei de mediu.

Autorităţile ar trebui să modifice taxa de mediu în concordanţă cu norma de poluare şi, de asemenea, ar trebui să impoziteze corespunzător tranzacţiile cu maşini efectuate de către persoane fizice”, punctează Lia Maria Fierbântu.

La rândul său, Aurelia Leoveanu consideră că importurile de maşini de ocazie nu pot fi stopate, însă pot fi făcute mai neatractive.

Statul nu poate stopa importurile. Ce poate să facă însă, este să le facă mai puţin atractive prin diverse metode: beneficii fiscale pentru achiziţia de vehicule noi; controlul mai riguros al firmelor care importă vehicule, ştiut fiind faptul că acestea le achiziţionează la preţuri fără TVA (România fiind membru CE), apoi le revând şi se sustrag astfel plăţii TVA şi a altor taxe; fiscalizarea persoanelor fizice care aduc vehicule şi le revând fără a plăti niciun fel de impozit pe veniturile obţinute”, conchide directorul general al RCI Romania.

De altfel, şi în opinia directorului diviziei auto din cadrul Rădăcini Grup, Nicolae Sorescu, importurile de maşini second hand reprezintă o sursă principală de evaziune fiscală atât prin neplata TVA, cât şi a altor taxe (CAS, şomaj, impozit pe profit), pe care un dealer autorizatar fi obligat sa le plătească.

Are loc practic o proliferare a evaziunii pentru că aceste maşini vor ajunge foarte rar în service-urile autorizate şi vor alimenta service-urile de cartier cu toate problemele generate de acestea. Totodată, pierderi înregistrează şi asigurătorii, care nu asigură CASCO o maşină mai veche”, precizează reprezentantul Rădăcini Grup, unul din principalii distribuitori de autoturisme din România.

Din punctul său de vedere, una dintre soluţii ar fi ca taxa de mediu să fie introdusă în taxa anuală (impozitul pe maşina) şi să crească proporţional cu emisiile de CO2, prin această măsură fiind descurajate atât importul, cât şi păstrarea maşinilor foarte vechi. Totodată, reprezentantul Rădăcini Grup propune ca trucarea kilometrajului să fie incriminată în Codul penal, iar TVA–ul să se plătească la frontiera şi să se deducă ulterior. “Se elimină afacerea pe persoană fizică şi, în plus, se ţine cont dacă respectivul nu are cumva datorii la stat şi se pot reţine din TVA. Dacă legislativul şi guvernul nu găsesc soluţii pentru stoparea acestui import sălbatic să ne inspirăm de la vecinii noştri – Ungaria, de exemplu – care nu a eliminat, dar a redus la un număr rezonabil acest flagel”, arată în concluzie Nicolae Sorescu.

 (Articol apărut în revista AutoExpert Flote, luna septembrie 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ALD Automotive
InterviuriLeasing operaţional

Cum va dezvolta Ayvens piața de leasing operațional din România

Interviu cu Shane Dowling, Country Managing Director Ayvens în România

Moov Leasing
Leasing operaţional

Moov Leasing își majorează capitalul social și ajunge la o evaluare de 50 mil. euro

Moov Leasing,companie de leasing operațional care se concentrează pe nevoile clienților individuali...

Ayvens
Leasing operaţional

ALD Automotive | LeasePlan își continuă activitatea sub noul nume Ayvens

ALD Automotive | LeasePlan lansează în România noul său brand global de...

Hidroelectrica
Leasing operaţional

Flotă de 42 de vehicule cu emisii scăzute pentru Hidroelectrica

Hidroelectrica a lansat licitația pentru contractarea în leasing operațional a unui număr...