Cum este afectată economia globală de criza aprovizionării din Asia. Creșteri de prețuri

Potrivit economiștilor germani sunt așteptate creșteri puternice de prețuri pentru produsele din Asia, motivele fiind criza containerelor din Marea Chinei de Sud și haosul din lanțurile globale de aprovizionare.
Creșteri de prețuri

„Dacă exista probleme de livrare din Asia, o simțim și în pret”, a declarat președintele Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW), economistul Gabriel Felbermayr, citat de agenția de presă germană dpa.

Potrivit acestuia, este greu de spus cât de mult vor crește, în medie, preturile. Dar pentru mărfurile care sunt la mare căutare, ”veți vedea cu siguranță creșteri de prețuri cu până la 20%”, a precizat Gabriel Felbermayr, referindu-se la economia Germaniei.

Blocajul din portul Yantian din sudul Chinei, declanșat de un focar de coronavirus, a perturbat grav fluxul global de mărfuri, fiind considerat o problemă mai mare în industria de transport maritim decât închiderea Canalului Suez la sfârșitul lunii martie.

Conform economistului german, întreruperile din transportul de containere reprezintă una dintre cauzele penuriei de materiale în Europa. În plus, creșterea economică din SUA și China determină ca multe bunuri să fie rare și costisitoare.

Practic, economia globală sufera foarte mult din cauza crizei aprovizionării, arată președintele IfW.

„Ceea ce se întâmplă în China este dramatic. Acestea sunt consecințe dureroase pentru economia globală”, a spus Gabriel Felbermayr. Haosul din lanțurile de aprovizionare ar putea afecta și comerțul de Crăciun, un haos aflat deja în creștere din cauza întârzierilor, avertizează Felbermayr. „China este cel mai important furnizor pentru cadourile de Crăciun. Din cauza blocajelor în livrare, rafturile din multe magazine vor fi probabil mai goale decât de obicei în luna decembrie”, a adaugat președintele Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

 

CITEȘTE ȘI:

Pentru transport ilegal de persoane, 49 de autovehicule au fost imobilizate de Poliție

Malta înăsprește condițiile de intrare. Documentele necesare

 

Adaugati comentariu