CSALB: Timpul mediu de soluţionare a unei negocieri dintre un consumator şi o bancă a scăzut la 33 de zile

Timpul mediu în care se soluţionează o negociere dintre un consumator şi o bancă în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar - CSALB a scăzut la 33 de zile în 2021 de la 59 de zile în 2021 şi 55 de zile în 2019. Practic, conciliatorii au ajuns la o rezolvare a problemelor semnalate de consumatori cu 40% mai rapid faţă de anii precedenţi.CSALB

”Eficienţa concilierii vine şi din experienţa pe care au dobândit-o conciliatorii Centrului. În martie 2022, Camelia Popa, Roxana Mustăţea şi Septimiu Stoica au depăşit numărul de 200 de negocieri în cadrul CSALB”, arată instituția.

Totodată şi timpul mediu de redactare a unei cereri cu ajutorul aplicaţiei de pe site-ul CSALB s-a redus cu aproape 1 minut.

Timpul scurt în care se ajunge la o soluţie în cadrul unei negocieri vine pe fondul eficienţei în negociere: anul trecut, aproximativ 9 din 10 negocieri între consumatori şi bănci s-au încheiat cu împăcarea părţilor şi cu acceptarea soluţiilor propuse de conciliatorii CSALB.

În 473 de negocieri părţile s-au împăcat şi doar în 71 de negocieri una dintre părţi a refuzat soluţiile propuse de conciliatorii Centrului (în anul 2021, în doar 8 situaţii una dintre părţi s-a retras din negociere, în comparaţie cu anul 2020, când au existat 36 de astfel de situaţii).

Camelia Popa a condus până acum 205 negocieri în cadrul CSALB. Dintre concilierile desfăşurate în 2021 are cel mai mare procent de negocieri încheiate cu împăcarea părţilor (92%). Timpul mediu de soluţionare a concilierilor conduse de Camelia Popa a fost, de asemenea, cel mai scurt: 20 de zile, în medie, pentru o negociere.

„În cei şase ani de conciliere a relaţiei consumatori-bănci, am observat o evoluţie atât în cazul consumatorilor, cât şi din punctul de vedere al modului în care băncile abordează relaţia cu consumatorii. Ambele părţi au devenit mai maleabile, a crescut încrederea în conciliatori, iar băncile şi-au îmbunătăţit şi extins echipele de negociere. Au apărut în echipele care lucrează direct cu CSALB specialişti în aspecte comerciale, juridice şi chiar persoane cu o putere de decizie mai mare decât în primii ani de la înfiinţarea CSALB. Băncile au abandonat poziţia rigidă, fundamentată doar pe clauzele din contract. În prezent, evoluţia se vede prin propunerea mai multor soluţii pentru un consumator. Aş recomanda o continuă exersare a compromisului în negociere, pentru că doar compromisul şi renunţarea la o parte din pretenţiile iniţiale pot duce la o împăcare. Fiecare parte trebuie să privească cu un ochi la rezultatul pe care şi-l doreşte, şi celălalt ochi să fie deschis pentru a analiza mai multe soluţii care pot apărea din negociere. În prezent, chiar şi consumatorii propun soluţii, sunt mult mai documentaţi”, spune Camelia Popa, conciliator CSALB.

Septimiu Stoica este preşedintele Bursei Române de Mărfuri şi a fost la conducerea Bursei de Valori din Bucureşti. A fost profesor universitar în toate domeniile în care a activat: de la automatizări, la Drept. În cadrul CSALB a condus 202 de negocieri dintre consumatori şi bănci, iar anul trecut 85% dintre concilierile în care a fost implicat s-au încheiat cu împăcarea părţilor. Septimiu Stoica a înregistrat în 2021 un timp mediu de soluţionare a unei negocieri de 25 de zile.

După mai mult de 200 de negocieri în care am ascultat părţile şi am încercat să propun soluţii pe care atât consumatorii, cât şi băncile să le considere avantajoase, pot spune că observ cum instituţiile bancare au depăşit faza de negare de la început, iar consumatorii pe cea în care voiau să pedepsească banca sau o considerau exclusiv responsabilă pentru problemele invocate. Consumatorii sunt din ce în ce mai bine informaţi, au o înţelegere superioară a negocierii şi par să înţeleagă mai bine şi mecanismele bancare ale creditării. Încet, dar sigur, băncile au renunţat să mai abordeze în cadrul concilierii aspectele care ţin strict de litera legii şi de clauzele contractuale, iar acum sunt dedicate salvării relaţiei cu consumatorii nemulţumiţi. În plus, au renunţat la abordarea crispată de la începuturile concilierii bancare, în care urmau regulile unor instituţii pur profitabile şi au început să aibă şi responsabilităţi sociale, de educaţie financiară şi sprijinire a consumatorilor. Băncile par tot mai dispuse să fie chiar generoase, să faca gesturi semnificative pentru clienţii lor ajunşi în situaţii dificile. În continuarea acestei evoluţii, cred că băncile pot face pasul spre introducerea în contractele de credit a concilierii, însă nu doar din punct de vedere informativ faţă de existenţa CSALB, ci să preia din contractele comerciale clauza soluţionării eventualelor litigii în primul rând pe cale amiabilă”, spune Septimiu Stoica, conciliator CSALB.

Timpul de soluţionare a scăzut la o treime din limita maximă recomandată de Ordonanţa care stă la baza înfiinţării CSALB.

”Anul trecut această eficienţă s-a văzut în numărul de negocieri încheiate cu succes, dar şi în valoarea beneficiilor obţinute din negociere. Ne-am apropiat de 2 milioane de euro beneficii din negociere într-un singur an. Aceste rezultate se datorează în mare parte conciliatorilor CSALB care au devenit adevăraţi experţi în armonizarea opiniilor divergente. Conciliatorii au adus relaţia dintre consumatori şi bănci, de la neîncredere şi conflict, la dialog, continuarea relaţiilor contractuale şi stingerea multor procese din instanţă prin intermediul rezolvării conflictului pe cale amiabilă”, spune Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB.

Timpul mediu de redactare a unei cereri prin intermediul aplicaţiei online de pe site-ul CSALB a fost în 2021 de doar 4 minute şi 14 secunde. Scăderea este de aproape un minut faţă de anul precedent (2020) când o cerere era completată pe site în 5 minute si 8 secunde. Reducerea timpului de redactare a cererii arată faptul că aplicaţia IT este mai accesibilă consumatorilor şi că aceştia sunt mai informaţi în legătură cu procedura concilierii, dar şi cu documentele care trebuie încărcate în cererea completată pe site-ul Centrului. O cerere are mai multe şanse să fie acceptată spre negociere de o bancă şi/sau un IFN dacă situaţia descrisă de consumator în cerere este însoţită de documente justificative relevante.

CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul CSALB. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă.

 

CITEȘTE ȘI:

Tesla și-a inaugurat fabrica din Germania, o investiție de 5 miliarde de euro

Preşedintele PNL, despre subvențiile la carburanți: ”Sunt de acord pentru toată economia”

 

 

 

Adaugati comentariu