semiconductorilor
Home Piaţa auto Industrie auto Criza semiconductorilor ar putea persista până în 2024

Criza semiconductorilor ar putea persista până în 2024

Experții estimau, anul trecut, că deficitul global de cipuri s-ar putea tempera treptat în a doua jumătate a lui 2022. Dar, odată cu apariția unor noi factori de risc, precum conflictul dintre Ucraina și Rusia și nou val de coronavirus din China, devine tot mai evident că sfârșitul crizei semiconductorilor nu pare să fie atât de aproape.

Fără doar și poate, revenirea la normal a pieței de semiconductori a fost întârziată de invazia Ucrainei de către Rusia, consideră Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România. ”Acest blocaj sincronizat la nivel global, alimentat de un deficit de aprovizionare, este un scenariu care apare pentru prima dată în istoria modernă a industriei auto. Pe scurt, ne aflăm într-un context în care principalul catalizator este aprovizionarea și în care consumatorii nu pot obține vehicule la nivel global din cauza limitărilor de producție. Deși la prima vedere ne-am putea întreba de ce, atât Ucraina, cât și Rusia sunt importante pentru producția globală ale acestor componente”, arată analistul.

Astfel, Ucraina produce 90% din neonul care are o calitate potrivită pentru producția de semiconductori din Statele Unite, iar Rusia exportă peste o treime din paladiul utilizat tot de SUA în fabricarea cipurilor. Deși companiile au stocuri necesare pentru a satisface producția imediată, persistă în continuare problema privind identificarea unor furnizori alternativi, ceea ce face ca întreruperile de producție să fie inevitabile.
În plus, China se confruntă cu cel mai amplu focar pandemic din ultimii doi ani, fapt ce a dus la introducerea unui lockdown extins, care pune presiune asupra economiei sale, dar și asupra lanțurilor de aprovizionare. Astfel, potrivit datelor Bloomberg, numărul containerelor descărcate crește semnificativ și blochează portul Shanghai, cel mai mare din China, deoarece restricțiile din oraș au dus la o lipsă de camioane necesare pentru a transporta bunurile importate.

Consecințele crizei semiconductorilor asupra prețurilor mașinilor

Cea mai mare parte a industriei auto la nivel global este afectată din cauza penuriei persistente de cipuri la nivel global. Marea Britanie, de exemplu, a înregistrat cel mai scăzut nivel al vânzărilor de mașini noi din ultimele două decenii în luna martie, conform Societății Producătorilor și Comercianților de Automobile (SMMT). Situația a fost considerată și mai gravă întrucât, de obicei, martie este cea mai aglomerată perioadă a anului pentru vânzările de mașini în Regatul Unit, fiind una dintre cele două luni în care sunt emise noi plăcuțe de înmatriculare. ”SMMT a caracterizat vânzările drept „extrem de dezamăgitoare” pentru industrie, care a fost afectată de blocajele lanțurilor de aprovizionare la începutul pandemiei, inclusiv de lipsa globală de cipuri și de probleme mai recente cu aprovizionarea unor piese din Ucraina”, explică Radu Puiu.

Astfel, lipsa semiconductorilor i-a forțat pe producătorii de automobile din întreaga lume să reducă producția și i-a făcut pe consumatori să aștepte până la un an pentru a intra în posesia unui nou model.

Deficitul global al semiconductorilor a influențat și piața second-hand, urcând prețurile mașinilor rulate peste cele ale modelelor noi pentru prima dată în istorie. ”Această tendință este o urmare a faptului că, în prezent, consumatorul este dispus să plătească în plus (o primă) pentru a intra mai rapid în posesia autoturismului respectiv, punând astfel pe prim plan disponibilitatea lui și nu faptul că este acesta rulat”, punctează analistul XTB România.
De exemplu, Auto Trader, care gestionează cel mai mare magazin auto online din Marea Britanie, estimează că 1 din 5 mașini second hand care au mai puțin de un an sunt vândute pentru prețuri mai mari decât variantele noi ale acelorași modele. În opinia lui Radu Puiu, principala problemă este că ”prognozele devin tot mai puțin credibile în ceea ce privește momentul când situația se va îmbunătăți, deoarece mixul de tensiuni geopolitice, lipsa anumitor materiale precum și restricțiile guvernamentale în anumite regiuni fac aproape imposibilă accelerarea redresării”.

Când și (mai ales) cum va fi redresarea după criza semiconductorilor

Cercetările recente realizate de Bain & Company ofertă o imagine interesantă a redresări după criza semiconductorilor. Astfel, consultanții companiei consideră că revenirea nu va avea loc simultan pentru toate companiile. Totul depinde de industrie și de tipul de semiconductor pe care îl folosesc.

Analiza prognozează o recuperare completă în 2024 sau chiar mai târziu, ceea ce presupune un orizont de timp destul de îndepărtat.

Pe de altă parte, unele sectoare industriale își vor începe redresarea încă din 2022, urmând ca totul să accelereze pe parcursul anului 2023. Mai exact, companiile de automobile și cele industriale, care utilizeaza microplăcuțe de siliciu de 6 inchi, 8 inchi și 12 inchi, vor vedea îmbunătățiri în ceea ce privește oferta de cipuri la sfârșitul anului 2022, în principal datorită noilor fabrici care vor deveni operaționale.

Însă confuzia este atât de accentuată, încât nici marii producători auto nu reușesc să ofere o opinie comună privind orizontul de timp al rezolvării problemei.

Astfel, BMW consideră că actuala criză a semiconductorilor ar putea afecta industria auto până anul viitor.
Pe de altă parte, Grupul Volkswagen estimează că deficitul de semiconductori ar putea să continue mai mult decât se aștepta. Reprezentanții săi au declarat că livrările de semiconductori nu se vor normaliza până în 2024, moment în care va exista încă o subaprovizionare structurală.

Schimbare de direcție

Experiența recentă a acestor deficite de componente îi obligă pe producătorii de automobile să facă un pas contrar direcției în care s-au îndreptat în ultimii 30 de ani când vine vorba de managementul lanțurilor de aprovizionare.

Acest lucru înseamnă o poziție contrară celebrei ,,Modalități a Toyota” (Toyota Way), care se baza pe un nivel slab de aprovizionare și deținerea unor stocuri cât mai reduse, pentru a scădea costurile.

”Producătorii de mașini iau în considerare în prezent crearea unor stocuri pentru anumite piese, deoarece, în termeni relativi, costurile de deținere ale acelor componente sunt mult mai mici în comparație cu întreruperea unei întregi linii de producție. O oprire a liniei poate duce la costuri de peste 50 de milioane de dolari pe săptămână pentru un producător de echipamente originale (OEM), un rezultat negativ net superior cu deținerea unor stocuri în valoare de 500.000 de dolari”, menționează Radu Puiu.

De asemenea, criza îi obligă pe producătorii de echipamente originale să reinterpreteze modul în care gestionează lanțul de aprovizionare. De exemplu, apar tot mai multe argumente care susțin ideea ca producătorii de automobile să creeze parteneriate cu companii cu care au avut relații limitate cu doar câteva luni în urmă, fie că este vorba de producători de cipuri sau alte companii care oferă bunuri și servicii critice pentru operațiunile producătorului. Acesta este un semn al schimbărilor pe care criza lanțurilor de aprovizionare le-a adus în îndustria auto.

Profituri record din vânzări în 2021

În ultimii doi ani, industria auto a experimentat un mediu extrem de provocator, de la criza cipurilor și până la pandemia globală, care i-a forțat pe producătorii de automobile să reducă producția pe măsură ce cererea a crescut.”Într-un astfel de scenariu ne-am aștepta ca prețul acțiunilor companiilor auto să fi avut de suferit, presupunere care este corectă. Totuși, aceștia au reușit să gestioneze destul de bine obstacolele întâlnite și să se adapteze noilor condiții”, arată analistul XTB România.

Aceste evenimente i-au forțat pe producătorii de automobile europeni, precum BMW și Mercedes, să majoreze prețurile modelelor lor, obținând profituri record din vânzări în 2021, în pofida unor volume mai scăzute ale vânzărilor.

În mod similar, Grupul Volkswagen a oferit prioritate vehiculelor premium ale mărcilor Audi și Porsche, care au adus o pondere semnificativă din profitul grupului. Potrivit Financial Times, directorii mărcilor VW subliniază că această practică va persista chiar și după rezolvarea problemelor legate de lanțurile de aprovizionare. Această direcție este total contrară abordării fostului director executiv, când Grupul VW ”se lupta” cu Toyota și GM pentru a obține prima poziție în ceea ce privește volumul.

În acest context, Radu Puiu se așteaptă ca sectorul auto să reușească să depășească potențiale viitoare probleme având în vedere rezistența și adaptabilitatea de care a dat dovadă în ultimii ani. Din acest motiv, ar putea rămâne unul dintre sectoarele preferate ale investitorilor.

Totuși, sectorul auto prezintă o corelație pozitivă cu indicii majori bursieri, fie că vorbim despre S&P 500 în SUA sau Dax în Germania, ceea ce ne sugerează că în cazul unei scăderi pe scară largă, ca urmare a unei perioade de încetinire economică, producătorii auto vor urma direcția de evoluție a pieței largi.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, mai 2022)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Anul 2022 va fi ca un Montagne Russe, cu posibile creșteri și scăderi

Iulie dă re-startul sistemului fiscal. Cât de pregătiţi sunt contribuabilii să gestioneze noile raportări

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

bosch
Industrie auto

Bosch își propune să se claseze printre primii 3 furnizori de pe piețele sale cheie din toate regiunile lumii

Grupul Bosch și-a mărit cifra vânzărilor și veniturile în 2023 și își...

Dongfeng
Industrie auto

Italia a inițiat discuții cu Dongfeng Motor Group pentru deschiderea unei unități de producție

După ce a pierdut în fața Spaniei investiția companiei Chery Auto, Guvernul...

producția de autoturisme
Industrie auto

Producția auto din România, în creștere cu 7,1% în trimestrul I al anului

Producția auto din România a înregistrat un nivel de 152.912 unități, în...

Chery Auto
Industrie auto

Compania chineză Chery Auto a ales Spania, în detrimentul Italiei, pentru prima sa fabrică europeană

Compania chineză Chery Auto a semnat un acord cu EV Motors din...