Criza energetică din China perturbă puternic lanţurile globale de aprovizionare

Criza energetică din China perturbă puternic lanţurile globale de aprovizionare. Proprietarii de fabrici din China şi clienţii lor din întreaga lume trebuie să se pregătească ca întreruperea alimentării cu energie electrică să devină un fapt cotidian, în condiţiile în care preşedintele Xi Jinping vrea să reducă dependenţa celei de-a doua mari economii a lumii de cărbune, relatează Financial Times.Criza energetică

Lipsa combustibililor a redus cantitatea de electricitate furnizată gospodăriilor din nord-estul Chinei şi a provocat întreruperi ale activităţilor în fabricile din toată ţara. Cererea de energie creşte însă în continuare, pe fondul cererii record pentru exporturile chineze, iar problemele vor fi agravate de perspectiva temperaturilor scăzute din timpul iernii.

”Acest lucru are impact asupra unei situaţii deja foarte dificile pentru furnizorii afectați de lipsa de disponibilitate a spaţiului pe navele portcontainere şi de costurile în spirală”, a explicat Will Jones, directorul operaţional al British Home Enhancement Trade Association.

În Guangdong, cel mai mare centru de producţie din China, oficiali de rang înalţi au declarat, citați de Financial Times, că aproape 150.000 de companii au fost afectate luna trecută de lipsa de energiei.

Economia chineză a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai lent ritm de creştere din ultimele 12 luni, din cauza crize imobiliare şi a penuriei de electricitate care afectează lanţurile de aprovizionare.

Datele oficiale publicate luni arată că Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat un avans de 4,9% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o creştere de 7,9% în trimestrul al doilea şi un avans de 18,3% în primul trimestru.

De la un trimestru la altul, economia chineză a înregistrat o creştere de doar 0,2% în trimestrul al treilea, după un avans de 1,3% în perioada aprilie-iunie.

 

CITEȘTE ȘI:

Afacerile din transporturi au crescut cu 20% în primele 8 luni

Ministrul Mediului: Statul trebuie să vină în sprijinul celui care cumpără mașini electrice

Adaugati comentariu