Cristian Roşu (ASF): Frecvenţa daunei pentru vehicule este una dintre cele mai mari din UE

În ultimii patru ani, frecvenţa medie a daunei în România pe segmentul RCA este de 6%, în condițiile în care în cazul autoturismelor este de 5,5%, iar a camioanelor de peste 16 tone, de 21%, a afirmat Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară.accidente rutiere

Acesta a mai arătat că, în 2021, în cazul camioanelor de peste 16 tone frecvenţa daunei a fost de 22,5%, în timp ce frecvenţa medie daunei a fost de 6,5%. ”Aceasta este una dintre cele mai mari frecvenţe din Uniunea Europeană”, a spus Cristian Roșu.

Frecvența daunei se calculează ca raport între numărul de daune și expunerea la risc (ani-vehicul din cadrul perioadei de referință). Indicatorul este utilizat la determinarea tarifelor de referință pentru asigurările RCA.

Potrivit vicepreședintelui ASF, asigurările generale reprezintă 74% din totalul pieței, componenta RCA fiind de 51%, iar cea de CASCO de 23%.

„Suntem dominaţi în continuare de piaţa auto. Este foarte greu de aşezat riscurile, de manageriat riscurile, care pot să-ţi apară dintr-o singură clasă dominantă. Drept pentru care influenţa preţurilor în total activitate ca să putem deveni rentabili nu poate să ducă decât la o escaladare. Şi atunci singurul lucru care putem să-l facem noi în zona noastră de asigurări este să putem dezvolta toate celelalte clase şi tipuri de asigurări care sunt o multitudine. Şi doar prin contrabalansarea acestor portofolii putem să ne creăm nişte portofolii echilibrate din care acest joc al ”încasărilor versus cheltuieli” şi toate celelalte date bilanţiere pot să se echilibreze şi nu doar dintr-o creştere aberantă şi nesusţinută de preţuri. Cum nici reversul nu este sustenabil. Nişte preţuri nesustenabile care nu pot să acopere obligaţiile care rezultă din asumarea acelor riscuri nu pot să ducă decât fie la degringoladă în piaţă, fie la falimente, fie la generarea altor crize pe care acum este greu să le definim sau nu le putem intui”, a precizat Cristian Roşu.

Acesta a mai anunțat că, pe piața totală de asigurări, valoarea primelor brute subscrise este estimată la 14,3 miliarde de lei (2,86 miliarde de euro) pentru anul 2021, mai mare cu 24% față de anul precedent.

Pe asigurările generale, valoare primelor brute subscrise a fost anul trecut de 11,63 miliarde de lei, în creștere cu 25,4%, în timp ce primele brute subscrise pentru asigurările de viață au avansat cu 17,6%, la 2,6 miliarde de lei.

 

CITEȘTE ȘI:

Limitatoarele de viteză vor echipa noile modele de mașini din iulie 2022

Amenda maximă pentru lipsa rovinietei va fi majorată, în cazul autoturismelor, la 550 de lei

 

 

Adaugati comentariu