Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Creștere de 26% pentru exporturile de mijloace de transport la 4 luni

Creștere de 26% pentru exporturile de mijloace de transport la 4 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 26% în primele 4 luni, comparativ cu perioada similară din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 11,7 miliarde de euro, arată datele publicate miercuri de Institutul National de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 9,5 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 30,5% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – aprilie 2020.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 49,1% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele patru luni din 2021, aproximativ 11,4 miliarde de euro, în creștere cu 24,3% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 8,9 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 25,6% comparativ cu perioada ianurie – aprilie 2020.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,8% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanței comerciale, de aproximativ 340 milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2020, exporturile FOB de mașini și echipamente pentru transport au însumat 30,2 miliarde de euro, în scădere cu 7,5% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 23,9 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică, la rândul ei, cu 5,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019.

Anul trecut, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 29,9 miliarde de euro, în scădere cu 6,8% față de 2019. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 4 luni din 2021, exporturile FOB au însumat 23,9 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 31 miliarde euro. Față de aceeași perioadă din anul precedent, in intervalul ianuarie – aprilie 2021, exporturile au crescut cu 19,9%, iar importurile, cu 18,9%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în primele 4 luni din acest an a fost de 7,1 miliarde de euro, mai mare cu 957,5 milioane euro față de cel înregistrat în intervalul similar de anul trecut.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

CITEȘTE ȘI:

Opel Corsa-e e-Elegance. Poliglot

Romsilva își extinde flota cu 13 utilitare în leasing financiar

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...

Volkswagen
Financiar

Un prim trimestru în declin pentru grupul Volkswagen. Profitul net, în scădere cu 20%

Primul trimestru din 2024 a fost destul de delicat pentru grupul Volkswagen,...