Creditarea companiilor va avea o revenire moderată

Creditarea va cunoaşte în următoarea perioadă o recuperare treptată, având în vedere că redresarea economică devine mai bine fundamentată, arată consultanţii Deloitte într-un studiu privind piaţa bancară, realizat la cererea Consiliului Patronatelor Bancare România (CPBR).
Amânarea ratelor

Creditele corporate au fost în scădere (-5% în 2013 faţă de 2012 şi -6,3% în 2014), ca urmare a standardelor de creditare înăsprite şi se confruntă cu dificultăţi rezultate din cauza accelerării scoaterii din bilanţ a creditelor neperformante. Ulterior, însă, creditarea pe segmentul firmelor ar urma să se redreseze din acest an, cu un avans preconizat de 2,1% în 2015 şi 4,1% anul viitor.

creditarea-companiilor-va-avea-revenire-moderata-floteauto
Perspectivele de creştere a creditării persoanelor juridice se află sub nivelurile creşterilor din 2010 şi 2011

„În ceea ce priveşte creditele acordate companiilor, ne aşteptăm la o creştere moderată (precaută) de 2,1% în 2015 şi la o creştere mai optimistă de 4,1% în 2016 – influenţată probabil şi de faptul că previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusă la scenarii de creştere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, în care există încă speranţa de deblocare a absorbţiei de fonduri europene„, a afirmat Oana Petrescu, director executiv al CPBR şi partener Deloitte România.

Chiar şi în aceste condiţii, potenţialul creşterii previzionate reprezintă jumătate din creşterea înregistrată în anii 2010-2011, de aproape 10%, ceea ce indică o problemă privind încrederea companiilor în sistemul bancar.

Ţinând cont şi de faptul că sumele în euro investite într-un credit acordat persoanelor juridice aduc economiei o valoare adăugată mai mare decât sumele în euro investite în creditele ipotecare ale persoanelor fizice, această tendinţă a creditelor acordate companiilor nefinanciare indică prezenţa unui cadru economic vulnerabil şi imprevizibil, care digeră încă criza legislativă şi politică cu o serie limitată de măsuri disponibile pentru supravieţuire. Prin urmare, perspectivele de creştere a creditării persoanelor juridice se află sub nivelurile creşterilor din 2010 şi 2011″, se menţionează în studiu.

 

Adaugati comentariu