Panouri fonoabsorbante pe şosele

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect normativ în baza căruia pe şoselele unde zgomotul produs de trafic depăşeşte anumiţi parametri vor fi instalate panouri şi covoare fonoabsorbante, costul acestora fiind evaluat la aproximativ 25 de milioane de euro.

Obiectivul general este de a oferi un confort acustic minim necesar atât participanţilor la trafic cât şi persoanelor care locuiesc în vecinătatea anumitor sectoare de drumuri naţionale pe care s-a înregistrat un nivel foarte ridicat al zgomotului datorat traficului rutier intens”, se arată în Nota de Fundamentare a viitorului act normativ, publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Proiectul a fost estimat la o valoare totală de 110,7 milioane de lei fără TVA (24,3 milioane de euro fără TVA), respectiv 131,8 milioane de lei cu TVA.

În prima etapă se vor avea în vedere sectoarele pe care traficul în anul 2011 a fost peste 6 milioane de treceri de autovehicule (aprox. 113 km, din care cca. 32 km aferenţi unor sectoare pe care traficul înregistrat în 2011 a depăşit 10 milioane de treceri de autovehicule) şi toate sectoarele pe care s-au propus montarea de panouri fonoabsorbante (aprox. 24 km), rămânând ca ulterior să se identifice posibile surse de finanţare din instrumente structurale pentru restul sectoarelor pe care se vor aşterene covoare fonoabsorbante cuprinse în proiectul iniţial.

Astfel, proiectul iniţial a fost estimat la o valoare de aproximativ 80 de milioane de euro fără TVA şi avea în vedere aşternerea de covoare fonoabsorbante pe aproximativ 600 km şi montarea de panouri fonoabsorbante pe aproximativ 24 km.

Finanţarea proiectului se va face din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), Obiectivul specific 2.5 „Creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe toate modurile de transport şi reducerea impactului transporturilor asupra mediului”, şi de către Guvernul României, prin asigurarea cofinanţării necesare.

 

 

Adaugati comentariu